Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Τι αλλάζει με την εγκύκλιο για τη διαδοχική ασφάλιση

Τι αλλάζει με την εγκύκλιο για τη διαδοχική ασφάλιση
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι γενικές αρχές των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, όπως θεσπίστηκαν και ισχύουν για τη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων που υποχρεώθηκαν ή υποχρεώνονται να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση, βελτιώνονται με την ενιαιοποίηση του τρόπου υπολογισμού του ποσού της κύριας και επικουρικής σύνταξης καθώς και του εφάπαξ, όπως προέβλεψε ο Ν. 4387/2016.

Σε εφαρμογή του άρθρου 19 του συγκεκριμένου νόμου,  ασφαλισμένοι  με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον  υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13/05/2016  ωφελούνται καθώς:

1.  Καταργείται η διάκριση “παλαιών” και “νέων” (πριν ή μετά την 01/01/1993)  ασφαλισμένων  σε ό,τι  αφορά την εφαρμογή κανόνων διαδοχικής ασφάλισης.

2. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είναι, πλέον,  ενιαίος και θα γίνεται με τους ίδιους κανόνες (θεμελίωση – υπολογισμός ποσού) που θα εφαρμόζονταν αν ο χρόνος ασφάλισης είχε διανυθεί σε ένα ταμείο.

Η συγκεκριμένη διάταξη, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την απονομή της σύνταξης από ένα αρμόδιο φορέα:

– Απλουστεύει  τη διαδικασία υπολογισμού και θα επιταχύνει την έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση (πρόβλημα από το παρελθόν).

–  Αναιρεί το προηγούμενο καθεστώς που ήταν επιβαρυντικό για τον ασφαλισμένο διότι απαιτούσε να ταυτίζεται ο φορέας στον οποίο ήταν ασφαλισμένος κατά τη στιγμή  της κατοχύρωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης με τον φορέα απονομής της σύνταξης, με τις διατάξεις του οποίου κρινόταν το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.  Πλέον όλος ο χρόνος ασφάλισης θεωρείται ενιαίος χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις.

– Δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες – μητέρες ανηλίκων που είχαν πρωτοασφαλιστεί  ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και στη συνέχεια,  το 2011, ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ,  να συνταξιοδοτηθούν λίγο …νωρίτερα. Αν κριθούν με καθεστώς πρώην ΙΚΑ (τελευταίος και αρμόδιος για την απονομή φορέας) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 4-5 έτη νωρίτερα. Για παράδειγμα, με θεμελίωση δικαιώματος το 2011, αν φέτος η ασφαλισμένη  συμπληρώνει την ηλικία των 52 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58,5, αντί στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ή με μειωμένη.

3. Η σύνταξη – με βάση τους συντελεστές αναπλήρωσης του Ν. 4387/16 και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά –  δεν θα αποτελείται από επιμέρους τμηματικά ποσά για τον χρόνο ασφάλισης σε κάθε πρώην ταμείο χωριστά.  Θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο ολόκληρο ποσό για το σύνολο του διαδοχικού χρόνου ασφάλισης χωρίς τις όποιες μειώσεις επιβάλλονταν στο παρελθόν.

4. Στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης μετά το 2002, ο χρόνος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαύξηση της σύνταξης. Εξακολουθεί, τέλος,  ο ασφαλισμένος να έχει δικαίωμα αποποίησης χρόνου που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει (πχ αν χρωστά ασφαλιστικές εισφορές).

Τελευταίες ειδήσεις