Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές: Τι λένε 4 Γερμανοί ευρωβουλευτές

γερμανικές εκλογές

Στις αυριανές εκλογές στη Γερμανία είναι πλέον στραμμένο το βλέμμα της Ευρώπης, όπου κλείνει ένας κύκλος σημαντικών εκλογικών μαχών σε χώρες-κλειδιά στην ΕΕ.

Αυτή τη φορά μπορεί να μην «παίζεται» η άνοδος στην εξουσία ευρωσκεπτικιστικών, ακροδεξιών κομμάτων, ωστόσο, από τη σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης θα κριθεί επί της ουσίας το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση κυρίως με τις προωθούμενες αλλαγές στην ευρωζώνη.

Το ΑΜΠΕ μίλησε για τα ζητήματα αυτά με τέσσερις Γερμανούς ευρωβουλευτές, από τα κόμματα που θα κρίνουν τη σύνθεση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

1. Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (CSU)

«Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στο ΑΜΠΕ για την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών. Για τον Μ. Βέμπερ, η ‘Ανγκελα Μέρκελ είναι αυτή με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις γερμανικές εκλογές, επειδή οι Γερμανοί ψηφοφόροι την «εμπιστεύονται», ενώ παράλληλα, εκφράζει τη «σταθερότητα που είναι απαραίτητη στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη».

«Η έμφαση δίνεται στην αναζήτηση συναίνεσης στο μεταναστευτικό. Αυτή είναι η ανοιχτή πολιτική πληγή της ηπείρου και πρέπει να την κλείσουμε. Επιπλέον, χρειαζόμαστε να κάνουμε περισσότερα στην κοινή εξωτερική και την αμυντική πολιτική» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, επίσης, την ανάγκη «να εγκαταλειφθεί» η αρχή της ομοφωνίας, καθώς «μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από τους εθνικούς εγωισμούς».

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να καταστεί η ευρωζώνη μόνιμα σταθερή και ασφαλής στο μέλλον», προσθέτει ο Μ. Βέμπερ, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις του Εμ. Μακρόν για την περαιτέρω ενοποίηση στην ευρωζώνη, ο ίδιος απαντά πως «πολλές ιδέες έχουν ήδη υποβληθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν κι άλλες, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός».

Σε ό,τι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ο Μ. Βέμπερ υπογραμμίζει ότι η επανάληψη του «Μεγάλου Συνασπισμού» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία μακροπρόθεσμα, ενώ καθησυχάζει αναφορικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή των Φιλελεύθερων στην κυβέρνηση (οι οποίοι ενδέχεται να ψαλιδίσουν τις ελπίδες της Ευρώπης για μεταρρυθμίσεις), λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να συνεχίσει η Α. Μέρκελ να είναι καγκελάριος», καθώς αυτή τελικά θα αποφασίσει για «την ευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας».

2. Ούντο Μπούλμαν, αντιπρόεδρος, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (SPD)

Την ανάγκη να «προχωρήσει» το «ευρωπαϊκό πρότζεκτ» υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Ούντο Μπούλμαν, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη επανεκλογή των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είναι σίγουρο ότι δεν θα βοηθήσει σε αυτό. «Οι προτάσεις του πρόεδρου Μακρόν είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενες, όπως ο ενθουσιασμός του για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Ωστόσο, μια Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία είναι απόλυτα αδιαπέραστη από τους κινδύνους, κινητοποιεί επαρκείς επενδύσεις για μελλοντική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και δημιουργεί κοινωνική πρόοδο για όλους, απαιτεί βήματα που υπερβαίνουν τα σχέδια του Μακρόν», λέει χαρακτηριστικά ο Ο. Μπούλμαν προσθέτοντας ότι «μια γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μέρκελ και του Σόιμπλε θα δυσκολευόταν να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο – και μάλλον δεν θα ήταν καν ικανή να αναζωογονήσει τον γαλλο-γερμανικό μηχανισμό για την περαιτέρω ολοκλήρωση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπει στην επόμενη κυβέρνηση το κόμμα των Φιλελευθέρων, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ο. Μπούλμαν σχολιάζει πως θα είναι αυτό που θα δώσει τη χαριστική βολή στα σχέδια εμβάθυνσης της ευρωζώνης. «Ακόμη και αν δεν υπήρχε εταίρος του συνασπισμού που να εμποδίζει την ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΕΕ, οι συντηρητικοί της Μέρκελ έχουν χάσει την αφοσίωσή τους στην ευρωπαϊκή ιδέα» λέει και συμπληρώνει: «Προσθέστε έναν εταίρο συνασπισμού όπως το FDP σε αυτό το μίγμα – ένα κόμμα που είναι εχθρικό σε σχεδόν όλες τις προτάσεις μεταρρύθμισης που συζητούνται επί του παρόντος – και αυτό που παίρνετε είναι μια συνταγή για ένα πλήρες αδιέξοδο στην Ευρώπη».

3. Σκα Κέλερ, πρόεδρος, Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Alliance 90/The Greens)

Την «ανησυχία» της για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζει η Σκα Κέλερ, μια από τους δύο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας στο ΑΜΠΕ. «Θα ήμουν πραγματικά πολύ ανήσυχη για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και την τύχη των προτάσεων του Γάλλου προέδρου Μακρόν σε περίπτωση που το FDP έμπαινε στην κυβέρνηση», επισημαίνει η Σ. Κέλερ σημειώνοντας ότι η ηγεσία του κόμματος είναι «σχεδόν ευρωσκεπτικιστική», καθώς έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είναι επικεντρωμένη στην τυφλή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και αντίθετη με μια πολιτική επενδύσεων.

«Οι Πράσινοι έχουν σαφή φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της λιτότητας, η αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και η περαιτέρω ενοποίηση στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των Πρασίνων σε έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και τους Φιλελευθέρους (το λεγόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα» από τα χρώματα των τριών κομμάτων: μαύρο, κίτρινο και πράσινο), η ίδια σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. «Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να συνεργαστούν οι Πράσινοι σε μια κυβέρνηση με τρία κόμματα -αφού και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Α. Μέρκελ είναι επί της ουσίας ένας συνασπισμός με το Βαυαρικό CSU- που σε ό,τι αφορά την οικονομία υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις», καταλήγει η ίδια.

4. Μίχαελ Τέουρερ, ευρωβουλευτής, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (FDP)

Την άποψη ότι πρέπει να προβλεφθεί ένας μηχανισμός προκειμένου να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει της ευρωζώνη με «ομαλό» τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να φύγει από την ΕΕ εκφράζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ. «Η Γερμανία συμφώνησε στη εισαγωγή του ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ένα σκληρό νόμισμα» επισημαίνει ο Μ. Τέουρερ εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος της ευρωζώνης είναι αναγκασμένο να ακολουθεί μια δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, η οποία είναι προσανατολισμένη στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, είτε το θέλει είτε όχι». Ως εκ τούτου, συνεχίζει, «το FDP επικαλείται το δικαίωμα να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κατά τρόπο ομαλό χωρίς να πρέπει εγκαταλείψει και την ΕΕ».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως η εκλογή του Μακρόν είναι «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τολμηρές αλλαγές» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες επίτευξης συναίνεσης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως ο ευρωπαϊκός έλεγχος των συνόρων, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να γίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «αυστηρότερο» και να εφαρμοστεί «πιο προσεκτικά» στο μέλλον, ενώ, μεταξύ άλλων απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, καθώς θα οδηγήσει σε μια «ένωση συνεχών μεταφορών» (σ.σ. χρημάτων από τις πλούσιες χώρες στις πιο φτωχές).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις