Κυριακή, 18 Αυγ.
27oC Αθήνα

Διάστημα: Το πιο επικερδές real estate στο ηλιακό μας σύστημα ο Hellas Sat 3

Διάστημα: Το πιο επικερδές real estate στο ηλιακό μας σύστημα ο Hellas Sat 3

Γιατί το διάστημα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις για την Ελλάδα εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης. Ο κ. Σταυρινίδης είναι η επιλογή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την θέση του τεχνικού συμβούλου της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σταυρινίδης:

«Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου διαστημικού προγράμματος, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ευκαιρίες που της δίνονται στον τομέα της Διαστημικής, με πολλαπλά άμεσα οφέλη για τον πολίτη, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εθνικής ασφάλειας και της μείωσης της ανεργίας».

Η απόδοση της επένδυσης στο Διάστημα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν, λέει και εξηγεί:

«Δείτε τις εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών που αποτελούν υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας (μικροτσίπ, υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, πλοήγηση, γεωργία ακριβείας, τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταϊκά, νέα υλικά, κλπ.) η επένδυση ανά ευρώ αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη σε οικονομική δραστηριότητα, η οργανωμένη προσέγγιση και ο συντονισμός θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου».

Χάθηκε χρόνος από την μη συμμετοχή σε προγράμματα για το Διάστημα

«Η σημαντική έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και επένδυσης στο χώρο του Διαστήματος οδήγησε σε αδυναμία απορρόφησης σημαντικών πόρων εκ μέρους της χώρας μας.

Απώλειες υπήρξαν και από τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας ή την αξιοποίηση μοναδικών ευκαιριών για την ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα της σύγχρονης οικονομίας, που θα βοηθούσε την οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική».

Τονίζει ωστόσο ότι «Δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ερευνητικής κοινότητας και της χώρας».

«Το πιο επικερδές «real estate» στο ηλιακό μας σύστημα»

Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, ο κ. Σταυρινίδης λέει ότι μια τροχιακή θέση σε γεωστατική τροχιά «θεωρείται το πιο επικερδές «real estate» στο ηλιακό μας σύστημα».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η δημιουργία ενός ανοιχτού νέου οικοσυστήματος στην τεχνολογία του Διαστήματος, με συμμετοχή της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Δημοσίου θα έχει άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, με ισχυρό δείκτη πολλαπλασιασμού των ωφελειών του για την κοινωνία και τον απλό πολίτη».

Ποιος είναι ο Κώστας Σταυρινίδης

Ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης είναι Πτυχιούχος Αεροναυπηγικής (BSc και MSc) από το Imperial College, University of London και έχει δύο διδακτορικά, με ειδίκευση στη Δυναμική Ανάλυση Κατασκευών, του University of Stuttgart (Dr-Ing) και του Imperial College, University of London (Ph.D).

Επίσης, είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Moscow Aviation Institute (2011), καθώς και του Πανεπιστημίου Πατρών (2016).

Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Surrey Space Center και στο Τμήμα Αεροναυπηγικής του Imperial College, University of London.

Έχει εργαστεί στη Βιομηχανία (Lloyds Register of Shipping and Kongsberg) πριν μεταπηδήσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Με μία επιτυχημένη 40ετή θητεία στην ESA, υπήρξε, επί σειρά ετών, επικεφαλής του νευραλγικού Τμήματος Μηχανολογικών Κατασκευών της ESA στο ερευνητικό κέντρο Διαστημικής Τεχνολογίας/Δοκιμών ESTEC της ΕSA, που καλύπτει επιστημονικές περιοχές των Δομών (structure), Μηχανισμών, Αυτοματισμού και Ρομποτικής, Αεροθερμοδυναμικής, Οπτικών, Οπτοηλεκτρονικών, Επιστημών της Ζωής και Φυσικών Επιστημών, Ελέγχου Περιβάλλοντος και Συστημάτων Υποστήριξης της Ζωής, Δοκιμών Πιστοποίησης δορυφόρων και διαστημικών σκαφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την δοκιμή και πιστοποίηση όλων των διαστημικών σκαφών, δορυφόρων και διαστημικών φορέων της ESA.

Πρόσφατα ορίστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις