Πολιτική

ΕΣΡ: Στην τελική φάση η προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Η διαδικασία για τον διαγωνισμό για τις 7 τηλεοπτικές άδειες είναι σε τελικό στάδιο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στα «προπατορικά αμάρτημα» του ΕΣΡ και το νομικό «ναρκοπέδιο» που έχει βρει και πρέπει να διασχίσει η νέα διοίκησή του εστίασε ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Κουτρουμάνος ενημερώνοντας την Επιτροπή.

Ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης, ερωτηθείς από την πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου για το εάν το ΕΣΡ θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας, απάντησε ότι « αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση της σύνταξης της προκήρυξης, υπάρχουν κάποια θέματα που χρειάζονται νομοθετικές βελτιώσεις και είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να μην έχει την τύχη που είχαν όσες άλλες προσπάθειες έχουν γίνει από το 1993 μέχρι σήμερα. Η προσπάθειά μας είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αισίως…»

Ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, επίσης έκανε γνωστό πως η Αρχή παράλληλα με το θέμα της αδειοδότησης και του διαγωνισμού των τηλεοπτικών σταθμών, ασχολείται με μια άλλη εκκρεμότητα δεκαετιών, που είναι η αναθεωρήσεις των Κωδίκων Δεοντολογίας που αφορούν στην άσκηση της Δημοσιογραφίας, της Ποιότητας Περιεχομένου Προγραμμάτων των Σταθμών και της Διαφήμισης και είπε πως ήδη έχουν συσταθεί τρείς επιστημονικές επιτροπές που μελετούν αυτά τα θέματα. Επίσης, ενημέρωσε πως ένα άλλο θέμα που αφορά μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του ΕΣΡ είναι και η αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, που καθιερώθηκε στα μέσα του ΄90 και έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι δεν είναι κατανοητά από τους τηλεθεατές.

Ο πρόεδρος του ΕΡΣ Αθανάσιος Κουτρουμάνος, ανέφερε πως η Αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που κανείς θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει ως «προπατορικά αμαρτήματα» που « ο νομοθέτης προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα που μεταξύ τους είναι ασυμβίβαστα». Και εξήγησε « το να θέσει σε λειτουργία ένας ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού χωρίς άδεια ήταν βαριά αξιόποινη πράξη, Το προπατορικό αμάρτημα είναι ότι όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν χωρίς άδεια , δηλαδή με αξιόποινο τρόπο Και αντί να οδηγηθούν σε ποινική δίκη νομιμοποιήθηκαν είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικά!»

Ο κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος πρόσθεσε ότι «χωρίς κανένα βερμπαλισμό θα σας έλεγα ότι η Αρχή πρέπει να κινείται μέσα σε ένα νομικό ναρκοπέδιο που υπάρχει για διάφορα πράγματα που σε φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να απαντηθούν από την διοίκηση»

Αναφέρθηκε σε αποφάσεις προηγούμενων χρόνων που πήρε το ΔΣ του ΕΣΡ με ελλιπές σύνθεσης, «αρκεί να σας πως ότι όταν εμείς ως νέα διοίκηση πήγαμε στην Αρχή υπήρχε μόνο ένα μέλος στο Συμβούλιο» επίσης βρήκαμε προβλήματα και στην υλικοτεχνική υποδομή που υπήρχε, καθώς από την έκρηξη σε παρακείμενο κτίριο (ΤτΕ) η Αρχή έμεινε χωρίς πρωτόκολλο και παράθυρα για ένα χρόνο»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης για τα προβλήματα που βρήκε το νέο ΔΣ ήταν ο μικρός προϋπολογισμός λειτουργίας της καθώς αφαιρουμένων των ανελαστικών εξόδων της το ποσό που περίσσευε ήταν της τάξεως των 150.000 ευρώ. Λέγοντας όμως ότι το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκε σημαντικά αυτός ο προϋπολογισμός. Μετά την έκρηξη στο διπλανό κτήριο, είπε πως το ΕΣΡ δεν είχε ούτε καν τηλεφωνικό κέντρο, καταστράφηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που σημειωτέον όλοι τους ήταν τεχνολογίας του ΄90. Εστίασε στο μικρό αριθμό υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού που είναι στελεχωμένη, που όπως είπε αυτό το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και παραμένει. Μάλιστα σημείωσε πως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός από δύο, οι εθνικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤΕ πλέον έχουν ενσωματωθεί σε μια. Και πρόσθεσε πως σε άλλες χώρες οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιτροπές έχουν λειτουργούν με 120 άτομα και εμείς έχουμε 41 τυπικά και ουσιαστικά 36! Σημείωσε πάντως ότι αυτούς τους τελευταίους 9 μήνες διοίκησης του νέου Συμβουλίου έχουν διεκπεραιωθεί ή είναι σε φάση οριστικών αποφάσεων 190 υποθέσεις από τους 230 φακέλους υποθέσεων που βρήκαμε. Επίσης, αναφέρθηκε και στην έλλειψη κανονιστικών αρμοδιοτήτων που έχει θεσμικά του ΕΣΡ λέγοντας πως « για θέματα που θα έπρεπε να μπορούμε να αντιμετωπιστούν γρήγορα δεν έχουμε απ’ ευθείας αρμοδιότητα αλλά μόνο μετά από εξουσιοδότηση και αυτό μας καθυστερεί…

Η ακρόαση των μελών του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν ολοκληρώθηκε και η αίθουσα θα έπρεπε να παραχωρηθεί για την συνεδρίαση της ΔτΠ και αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής πάντως έθεσαν σειρά ερωτημάτων κυρίως για το πώς καθορίσθηκε ο αριθμός 7 των πανελλήνιων αδειών εθνικής εμβέλειας και ζήτησαν να τους καταθέσουν τις σχετικές μελέτες που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αλλά και , τι θα γίνει με τα θεματικά κανάλια, τα περιφερειακά κ.λ.π . Ερωτήματα που ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ θα απαντήσουν στην επόμενη συνεδρίαση.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα