Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό σχηματισμό υπερασπίζεται ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής θεωρεί φυσιολογικές τις εντάσεις ανάμεσα σε δυο κόμματα που δεν προέρχονται από την ίδια “μήτρα”.
Τις τελευταίες μέρες προκλήθηκαν αντιδράσεις από τη στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η τροπολογία για τη διόρθωση φύλου.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Βούτσης λέει: «Όταν συγκυβερνούν δυο κόμματα που δεν είναι της ίδιας μήτρας ή διαδρομής – και δεν είμαστε ούτε της ίδιας μήτρας ούτε της ίδιας διαδρομής- παρότι υπήρξε το αντιμνημονιακό στοιχείο, το οποίο σε κάποια φάση γεφύρωσε το βασικό στόχο του να φύγει η χώρα από τα μνημόνια, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες ενστάσεις».
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πορευτούν μαζί έως το 2019. «Μέχρι τέλους της κοινοβουλευτικής περιόδου θα είναι αρραγής η κυβερνητική πλειοψηφία».
Παράλληλα, ερωτηθείς και για τη δήλωση Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κεντροδεξιό πατριωτικό κόμμα, ο κ. Βούτσης τονίζει: «εγώ θα έλεγα ότι είναι σε μετάβαση, παραφράζοντάς τον».
Σημειώνει την προσπάθεια των ΑΝΕΛ να εναρμονιστούν με ζητήματα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. «Εξελίσσεται σε μια πορεία σύγκλισης και εναρμόνισης με απόψεις κεντρώες -κεντροδεξιές», επισημαίνει για τους ΑΝΕΛ.
Η αξιολόγηση
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει αισιόδοξος πως η τρίτη αξιολόγηση «μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και ευρείες συναινέσεις». Και αυτό ανεξάρτητα του ποιος θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Εκτιμά πως «”αγκάθια” που τυχόν θα βρεθούν στο δρόμο, θα λυθούν με ευρωπαϊκή σφραγίδα, όπως έγινε και εσχάτως με τις θέσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες».
Ο λόγος για τον οποίον ο πρόεδρος της Βουλής είναι αισιόδοξος είναι το γεγονός ότι «όλοι θα ήθελαν να κλείσει αυτός ο κύκλος των εκκρεμοτήτων με την κρίση χρέους και τις χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο».
Στο ερώτημα τέλος, μήπως είναι η ώρα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής επαναλαμβάνει την άποψή του: «τα πράγματα θα είναι πιο ώριμα για ανασχηματισμό αφού κλείσει η τρίτη αξιολόγηση».
Οι… ευθύνες για τη ρύπανση
Ο Νίκος Βούτσης ερωτάται και για το αν υπάρχουν ευθύνες για τη μόλυνση του Σαρωνικού. Σε πρώτη φάση, λέει, θεωρεί πειστικές τις εξηγήσεις που δόθηκαν στη Βουλή. Υπάρχει όμως μια κυβερνητική ευθύνη. Και εξηγεί το σκεπτικό του.
«Κατά τη γνώμη μου πράγματι υπάρχει μια σοβαρή κυβερνητική ευθύνη ως προς το εξής – και αυτό αφορά όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης εδώ και 2,5 χρόνια που είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου: για το ότι δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως ξεκάθαρα, κρυστάλλινα, το μείζον θέμα, το οποίο και ως αξιωματική αντιπολίτευση θέταμε, της λαθρεμπορίας του πετρελαίου, αυτού που αποκαλείται πρόβλημα – για να μην πω μαφία- του πετρελαίου και της διακίνησής του, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ούτε λυθεί».