Δευτέρα, 28 Οκτ.
25oC Αθήνα

ΜΗ370: Βρήκαν παρόμοια διαδρομή στον προσομοιωτή πτήσεων του πιλότου

MH370

Ο πιλότος της MH370 που εξαφανίστηκε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό με 239 άτομα είχε πραγματοποιήσει παρόμοια διαδρομή στον προσομοιωτή πτήσης 6 εβδομάδες πριν τη μοιραία πτήση.

Η πτήση στον προσομοιωτή, σύμφωνα με αναφορά, ήταν αρχικά παρόμοια με εκείνη που ακολούθησε η μοιραία πτήση MH370. Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονταν σε έκθεση 440 σελίδων από το Australian Transport Safety Bureau (ATSB) για τη μοιραία πτήση MH370.

Η εξαφάνιση του μοιραίου Boeing 777 στις 8 Μαρτίου 2014 από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας στον κόσμο. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να καθοριστούν με ασφάλεια οι λόγοι για την εξαφάνιση μέχρι να βρεθεί το αεροπλάνο.

MH370: Το μεγαλύτερο αεροπορικό θρίλερ

“Είναι σχεδόν αδιανόητο και σίγουρα κοινωνικά απαράδεκτο στη σύγχρονη εποχή της αεροπορίας. Ένα μεγάλο αεροπλάνο να έχει εξαφανιστεί και για τον κόσμο να μη γνωρίζει με ακρίβεια τι έγινε”. Το αεροπλάνο θεωρήθηκε ότι έχει εκτραπεί χιλιάδες μίλια από την πορεία του πριν συντριβεί στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας.

Η Αυστραλία, που ήταν επικεφαλής των ερευνών, η Μαλαισία και η Κίνα ανέστειλαν την έρευνα 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την πτήση MH370. Αυτό παρά τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των επιβατών. Έξι εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του αεροπλάνου, ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah χρησιμοποίησε τον προσομοιωτή σπίτι του. Έκανε μια παρόμοια διαδρομή με αυτή της μοιραίας πτήσης MH370.

“Από τα τελευταία δεδομένα το αεροπλάνο πέταξε περίπου 4.200 ναυτικά μίλια. Αυτό ήταν περισσότερο από ό,τι ήταν δυνατό με τα καύσιμα που φορτώθηκαν στο αεροπλάνο για την πτήση MH370”. Η προσομοιωμένη διαδρομή ήταν επίσης ασυμβίβαστη με εκείνες που σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα δορυφορικού σήματος από την πτήση.

Ωστόσο η ATSB ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετές ομοιότητες με τη διαδρομή πτήσης της MH370. Αυτό ώστε να εξετάσουν προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες για την υποβρύχια περιοχή αναζήτησης. Συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο γλίστρησε μετά την εξάντληση καυσίμων ή της αποσύνδεσής του με ελεγχόμενο τρόπο.

Το κύριο επιστημονικό πρακτορείο της Αυστραλίας τόνισε πως πιστεύει με ακρίβεια και βεβαιότητα πως το αεροπλάνο συνετρίβη βορειοανατολικά της ζώνης αναζήτησης. Τα ευρήματα όμως απορρίφθηκαν από την τότε κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ως μη αρκετά συγκεκριμένα και η αναζήτηση δεν έχει ανοίξει ξανά. Κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εύρεση αξιόπιστων και νέων στοιχείων για το πού βρίσκεται το αεροπλάνο.

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις