Ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου αναφορικά με αυτές τις αναφορές στα Αλβανικά σχολικά βιβλία, μίλησε για ενέργειες που αποπνέουν αναχρονιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις μεγαλοϊδεατισμού.
Ο κ. Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισε το θέμα «όντως απολύτως σοβαρό» και τόνισε ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Αναφερόμενος στην πρόσοδο των εργασιών της μορφωτικής ελληνοαλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί από το 1998, είπε πως «παρά την επιδίωξή μας, η αλβανική πλευρά δεν αποδέχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου να συζητηθούν τα προβληματικά με τα Αλβανικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας και το θέμα το παρέπεμψε για την επόμενη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους.»
“Η εκπαιδευτική πολιτική της Αλβανίας δεν συνάδει με βασικές αξίες”
Ο κ. Γιάννης Αμανατίδης προσέθεσε πως «η Αλβανία είναι μέλος της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εκπαιδευτική, όμως, πολιτική, την οποία ακολουθεί εδώ δεν συνάδει με τις βασικές αξίες, δηλαδή την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων. Αυτά δεν αποτυπώνονται στα σχολικά τους εγχειρίδια.Τους έχουμε καταστήσει με σαφή και επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό».
Στην δευτερολογία του προσέθεσε πως «στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η μεγάλη Συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι. Θα παρευρεθώ εκεί και θα τοποθετηθώ και στην ομιλία μου σ’ αυτά τα ζητήματα»
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Καμμένος από την δική του πλευρά καταλόγισε στα Τίρανα εθνικιστική αλαζονεία σημειώνοντας πως αυτά τα βιβλία που παρουσιάζουν περιοχές όπως η Κόνιτσα η Καστοριά η Φλώρινα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας η Αρτα και η Πρέβεζα να ανήκουν στην Αλβανία, διδάσκονται υποχρεωτικά ακόμη και στα παιδιά της Ελληνικής μας μειονότητας.