Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Νόμος Κατρούγκαλου: “Μάχη” στο ΣτΕ για την ακύρωσή του – Προσφυγές από δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Νόμος Κατρούγκαλου: “Μάχη” στο ΣτΕ για την ακύρωσή του – Προσφυγές από δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε την Παρασκευή (06.10.2017) η συνταγματικότητα η μη του λεγόμενου “νόμου Κατρούγκαλου” για το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις τα μπλοκάκια κ.α.

Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, με πολλούς επαγγελματικούς κλάδους να προσφεύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.

Συνολικά 32 δικηγόροι έδωσαν “μάχη” νομικών επιχειρημάτων.

Με καθυστέρηση δύο ωρών η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση άρχισε με μία έκπληξη και με καθυστέρηση δύο ωρών καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών.Συγκεκριμένα της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπύριδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο).

Τα κωλύματα αναγόντουσαν από την μία στο ότι η κυρία Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο. Από την άλλη και από το κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της επιτροπής σοφών.

Η Ολομέλεια με δύο αποφάσεις έκρινε ότι η κ. Χρυσικοπούλου έχει κώλυμα να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη δικαστική σύνθεση, ενώ αντίθετα ο κ. Μαρκάτης δεν είχε κώλυμα.

Η κ. Χρυσικοπούλου λοιπόν δεν ανέβηκε στην έδρα και οι υποθέσεις της θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12μ. σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για τις υποθέσεις της κυρίας Χρυσικοπούλου εισηγητής ορίστηκε ο ίδιος ο κ. Μαρκάτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ υποχρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δικηγόρους των 26 υποθέσεων, να ζητήσουν αναβολή και να πληρώσουν αναβολόσημο.

“Αντισυνταγματικός ο νόμος”

Οι δικηγόροι όσων προσφεύγουν υποστηρίζουν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κ.λπ.

Μεταξύ των δεκάδων επιχειρημάτων που επικαλέστηκαν είναι πως τη χώρα μας την εγκατέλειψαν 18.000 γιατροί, καθώς πέρα από τους χαμηλούς μισθούς που ελάμβαναν,δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν σύνταξη με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Τόνισαν επίσης πως σε τραγική οικονομική κατάσταση είναι και οι 2.750.000 συνταξιούχοι μετά τις συνεχεία περικοπές των συντάξεων τους.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα.

Σε άλλο σημείο οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.Επίσης, υποστήριξαν ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μήνα (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις