«Ναι» για να αποσχιστεί η Καταλονία από την Ισπανία ψήφισαν 2.044.038 άτομα (90,18%) και «Όχι» 177.000 (7.83%). Περίπου 2% των ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 43.03%. Από τους 5,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 2.286.217 ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με βάση το νόμο που περιβάλλει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει εντός 48ωρών να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του τοπικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει την Τρίτη ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση».
Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμα Φορκαντέλ όρισε την έναρξη της ολομέλειας για τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).
Εκλογές ζητά η Ισπανία
Εντω μεταξύ η Ισπανία Καταλανική ηγεσία,σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα ζητά να διαλύσουν το τοπικό τους κοινοβούλιο και να μην προχωρήσουν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή στην Καταλονία περνώντας από το Κοινοβούλιό της μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
ΔΝΤ: Η ένταση στην Καταλονία επηρεάζει τις επενδύσεις στην Ισπανία
Από την μεριά του το ΔΝΤ εκτιμά πως η όλη κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία όλης της Ισπανίας.
«Η ένταση και η αβεβαιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» τονίζει Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το οποίο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2017 είναι «σταθερές».
“Συγγνώμη” από την Ισπανική κυβέρνηση
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα για να ζητήσει η ισπανική κυβέρνηση για τις εικόνες ντροπής της περασμένης Κυριακής (01.10.2017). Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (06.10.2017) ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία έκανε αυτό που περίμεναν χιλιάδες Καταλανοί. Ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησαν οι αστυνομικοί κατά των πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν.
Η πρώτη συγγνώμη
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Ραχόι κράτησε σκληρή στάση. Όχι μόνο έστειλε αστυνομικούς και εθνοφύλακες που έδερναν πολίτες αλλά δεν είχε απολογηθεί ποτέ. Μέχρι σήμερα.
Το έκανε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Enric Millo. «Όταν βλέπω αυτές τις εικόνες και ειδικά όταν ξέρω ότι χτυπήθηκε και σπρώχτηκε κόσμος και ένας άνθρωπος νοσηλεύτηκε, δεν μπορώ παρά να μετανιώνω και να απολογηθώ για λογαριασμό των αξιωματούχων που ενεπλάκησαν», είπε ο Enric Millo σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Είναι η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος απολογείται για την ωμή βία της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, τουλάχιστον 900 άνθρωποι τραυματίστηκαν την περασμένη Κυριακή.