Αυτή η δίαιτα έχει υποστεί πολλές αναθεωρήσεις. Στην προηγούμενη “εκδοχή της” επέτρεπε απεριόριστες ποσότητες κρέατος, τυριού και αυγών. Ταυτόχρονα περιόριζε πάρα πολύ τους υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη, ψωμί, ζυμαρικά, γάλα, φρούτα και λαχανικά.
Το σύγχρονο πλάνο βασίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί παραγωγή ινσουλίνης. Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, αλλά και της πείνας.