Κόσμος

Καταλονία: Άρχισε τις συλλήψεις αυτονομιστών ο Ραχόι – “Μήνυμα” στον Πουτζδεμόν

Οι πρώτες συλλήψεις για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, είναι γεγονός. Μόνο που δεν πρόκειται για τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν. Είναι όμως ένα σαφές μήνυμα από τον Μαριάνο Ραχόι.

Με το τελεσίγραφο της Μαδρίτης να παραμένει… αναπάντητο, ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραμένει… ελεύθερους (σ.σ. ο Ραχόι τον έχει απειλήσει με σύλληψη). Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους επικεφαλής των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων στην Καταλονία.

Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα (16.10.2017) να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες. Είναι οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Οι δύο οργανώσεις έχουν πόρους που τους επιτρέπουν να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις και η φυλάκιση των ηγετών τους θα φέρει κι άλλη ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.

Οι κατηγορίες

Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, βράδυ της Δευτέρας.

catalonia

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, κόσμος στην Καταλονία βγήκε στους δρόμους. Πολλοί ήταν εκείνοι που χτυπούσαν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Λευτεριά στους Ζόρντι», έγραφε το πανό περίπου 400 διαδηλωτών οι οποίοι μαζεύτηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης τα μεσάνυχτα.

catalonia

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν μέσα από τα social media. Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Καταλονία και αλλού, όπως στη Βαλένθια.

Έκκληση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για σήμερα (17.10.2017) απηύθυναν διάφορες οργανώσεις.

«Καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει, προφανώς ειρηνικά», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.

Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα

Πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο Ζόρντι Κουσάρτ είχε μαγνητοσκοπήσει ένα μήνυμα. Το βίντεο μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου. Θέλω να σας απευθύνω ένα μήνυμα γαλήνης», λέει.

Ο Κουσάρτ προσθέτει πως αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.

Οι Κουσάρτ και Σάντσες φέρονται να ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν, στις 20 Σεπτεμβρίου, την έξοδο ενός κτιρίου στη Βαρκελώνη. Εκεί, έκαναν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.

Ο Πουτζδεμόν

Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας. Ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους». Κάλεσε όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.

«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», έκρινε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όλα αυτά ενώ η Μαδρίτη περιμένει… απάντηση από τον ηγέτη της Καταλονίας, στο τελεσίγραφο που του έχει απευθύνει. Αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αν ναι, η αυτονομία της θα καταργηθεί κι εκείνος θα συλληφθεί. Ο Πουτζδεμόν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και ζήτησε διάλογο δυο μηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποιος ήταν ο CEO της Siemens Ισπανίας Αγουστίν Εσκόμπαρ που σκοτώθηκε με την οικογένειά του στην τραγωδία με το ελικόπτερο - Το νοίκιασαν για να δουν τα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης
«Κοίταξα από το παράθυρό μου εδώ και είδα το ελικόπτερο να πέφτει σε κομμάτια» συγκλονίζει μαρτυρία
Μία οικογένεια μέσα σε ελικόπτερο
Ο δημοσιογράφος Matthew Boyle προβλέπει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «δια χειρός» Τραμπ και προτείνει στην ΕΕ να ενώσει δυνάμεις με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος έχει στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπουργούς του - «Χωρίς αμφιβολία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» σημείωσε
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον - Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Νεκρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση του έλικα - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας
Μία οικογένεια φωτογραφίζεται έξω από ένα ελικόπτερο
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα