Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Ωριωνίδες: Ποιες ώρες να παρατηρήσετε τα πεφταστέρια

Ωριωνίδες

Απόψε το βράδυ κοιτάμε τον ουρανό! Οι Ωριωνίδες κορυφώνονται στην Ελλάδα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Διαβάστε τι είναι οι Ωριωνίδες.

Μια νέα βροχή από «πεφταστέρια», οι Ωριωνίδες, κορυφώνεται απόψε στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου.

Τι είναι οι Ωριωνίδες

Οι Ωριωνίδες είναι στην πραγματικότητα πεφταστέρια.  Είναι δηλαδή διάττοντες αστέρες, υπολείμματα υλικών που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Αυτά τα υπολείμματα φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο. Συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους. Συγκεκριμένα, όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ΄ αυτήν.

Αν η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο και η τροχιά του κομήτη πλησιάζουν αρκετά η μία την άλλη σε κάποια περιοχή, τότε η γη θα περνά μέσα από αυτό το «ρεύμα μετεωροειδών» επί λίγες ημέρες, περίπου τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο. Τότε οι κάτοικοι της Γης παρατηρούν μία βροχή διαττόντων.

https://www.youtube.com/watch?v=6nDco–h8Ac

Γιατί η βροχή αστεριών είναι σπάνια αντιληπτή και ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να την παρατηρήσουμε απόψε

Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε ημέρα που περνάει πάνω από 100 τόνοι λεπτής σκόνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Υπολογίζεται ότι 1.000 περίπου από τους διαστημικούς αυτούς «επιδρομείς» είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να αντέξουν το ταξίδι μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Επειδή όμως τα 2/3 του πλανήτη μας είναι καλυμμένα με νερό οι πτώσεις αυτές σπάνια γίνονται αντιληπτές.

Οι μικρές αναλαμπές που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό και τις οποίες ο λαός αποκαλεί «πεφταστέρια» δεν είναι παρά μικρά σωματίδια ύλης τα οποία αναφλέγονται από την τριβή τους στην ατμόσφαιρα της Γης. 

Η ευκολότερα παρατηρούμενη (εξαιτίας του καλού καιρού) βροχή διαττόντων είναι οι Περσείδες. Κορυφώνονται περί τις 12 Αυγούστου εκάστου έτους. Η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες.

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ιδανική ώρα είναι και πριν την αυγή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις