Το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ήταν μία “απειλή” που είχε διατυπωθεί εδώ και καιρό… Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι ο Πουτζδεμόντ θα το πήγαινε μέχρι το τέλος.
Με βίαια επεισόδια την ημέρα του δημοψηφίσματος, με αρκετά πισωγυρίσματα και απειλές φτάσαμε σήμερα (27.10.2017) στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αυτό που ο Πουτζδεμόντ δεν είχε το θάρρος να το πάρει πάνω του, το έκανε το καταλανικό κοινοβούλιο. Αμέσως ξεκίνησαν οι γιορτές αλλά και να κατεβαίνουν οι σημαίες της Ισπανίας από ιστορικά κτίρια της Καταλονίας.
Καταλονία: Πανηγύρια και συγκίνηση για την ιστορική απόφαση
Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας έδειχνε φοβισμένος από τις απειλές του Ραχόι και έμοιαζε να κάνει πίσω οι Καταλονοί είχαν εξοργιστεί. Η διάθεση ήταν απελπιστική, καθώς χιλιάδες αυτονομιστές, τυλιγμένοι σε καταλανικές σημαίες, είδαν τα όνειρά τους να γίνονται καπνός.
Σήμερα (27.10.2017), όμως, στο άκουσμα της απόφασης όλα άλλαξαν. Οι Καταλανοί αγάπησαν και πάλι τον Πουτζδεμόντ ενώ η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.
Άνοιξαν σαμπάνιες, πανηγύριζαν σε ένα πρωτοφανές πάρτι… Όλα αυτά μέχρι το διάγγελμα του Ραχόι!
Ραχόι: “Διαλύω το κοινοβούλιο της Καταλονίας και πάμε σε εκλογές”
Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.
«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας. Ο Ραχόι τόνισε ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
“Αντισταθείτε και υπερασπιστείτε τη νέα μας χώρα”
Την ίδια ώρα οι Καταλονοί πολιτικοί κάλεσαν τον κόσμο να υποστηρίξει την απόφαση τους και να μην κάνει πίσω μετά τις απειλές του Ραχόι.
Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης. Μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.
Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη. Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».
Ο πρόεδρος της Καταλονίας προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νέα χώρα με “ειρήνη, ευγένεια και αξιοπρέπεια”. “Ήλθε η ώρα για όλους εμάς να κρατήσουμε τη χώρα σε μία πορεία” ανέφερε ο Πουτζδεμόν.
Ωστόσο, ο Ραχόι δεν θα τον άφηνε έτσι… Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του καταλανού προέδρου, Κάρλες Πουτζδεμόντ, για επαναστατικές μεθόδους!
Λίγα λεπτά μετά την απόφαση… χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 155
Μέσα σε μόλις 40 λεπτά από την ανακοίνωση της απόφασης του κοινοβουλίου, χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 155. Με αυτό τον τρόπο ο Ραχόι ανέστειλε τις περιορισμένες εξουσίες αυτονομίας της Καταλονίας. Πρόκειται για μία πρωτοφανή και ιστορική κίνηση.
Με αυτό το άρθρο, δίνεται η ευκαιρία στον Ραχόι να χρησιμοποιήσει τις σκληρότερες επιλογές εναντίον της καταλανικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψής τους.
“Εμφύλιος πόλεμος”
Το γεγονός ότι η ισπανική αστυνομία έσπευσε την Καταλονία δείχνει πως οι βίαιες συγκρούσεις θα είναι σχεδόν αναπόφευκτες.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την καταλανική αστυνομία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αντέδρασε στους αξιωματικούς της εθνικής δύναμης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι λέξεις «εμφύλιος πόλεμος» θα βρίσκονται στα χείλη όλων.
Ο φασισμός παραμένει στο DNA των Ισπανών πολιτικών
Ο φασισμός της γαλλικής εποχής παραμένει στο DNA της ισπανικής πολιτικής, καθώς, αντίθετα με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ο Φράνκο πέθανε χωρίς να καταστραφεί ή να ταπεινωθεί.
Οι φασίστες παραμένουν στη μικροσκοπική μειονότητα της χώρας, αλλά η επιρροή τους είναι σημαντική και πολλοί άνθρωποι τους βλέπουν με κάποιο βαθμό συμπάθειας, ειδικά σε περιόδους εθνικής κρίσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ισπανικός εθνικισμός του δρόμου είναι μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη και αυτή που μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ από τη Μαδρίτη – με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα.