Χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για της άγρια δολοφονία της Γκαλιζία, ενώ απηύθυναν έκκληση υπέρ της προστασίας της ελευθερίας των δημοσιογράφων
Απών ο Μουσκάτ μετά από απαίτηση της οικογένειας
Ο πρόεδρος της Μάλτας, ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν μπει στο στόχαστρο της «πένας» της μαχητικής δημοσιογράφου, δεν παρέστησαν στην ιδιωτική αυτή τελετή, όχι όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι που έδωσε το παρόν έπειτα από πρόσκληση της οικογένειας.
Η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα πένθους και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κηδείας στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της νήσου, κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περιοχή όπου η 53χρονη έχασε την ζωή της όταν εξερράγη η βόμβα που είχαν τοποθετήσει κάτω από το αυτοκίνητό της, μόλις είχε φύγει από το σπίτι της την 16η Οκτωβρίου.
Ο αρχιεπίσκοπος Τσαρλς Σκικλούνα, που χοροστάτησε στην τελετή, απευθύνθηκε προς τους άγνωστους δολοφόνους λέγοντας:
«Όσο κι αν προσπαθήσετε να αποφύγετε τη δικαιοσύνη των ανθρώπων, δεν θα γλυτώσετε από τη δικαιοσύνη του Θεού. Μετανοήστε προτού είναι αργά».
Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους να μην φοβούνται.
«Σας ενθαρρύνω να μην νιώσετε ποτέ ανησυχία κατά τη διάρκεια της αποστολής σας να είστε τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα των πολιτών… Χρειαζόμαστε ανθρώπους στο επάγγελμά σας που είναι απελευθερωμένοι από τα δεσμά, που είναι ελεύθεροι, έξυπνοι, ερευνητικοί, τίμιοι, ειλικρινείς, ήρεμοι, ασφαλείς και προστατευμένοι».
Ταγιάνι: Υποσχόμαστε ότι θα βρεθούν οι βάρβαροι δολοφόνοι
Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει ότι θα βρεθούν οι «βάρβαροι» δολοφόνοι. Ο Ταγιάνι επρόκειτο επίσης να επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδα όπου εργαζόταν η Γκαλιζία, ενώ η οικογένειά της προσεκλήθη να παραστεί σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στη μνήμη της.
Οι παριστάμενοι άρχισαν να χειροκροτούν, έκαναν το σήμα της νίκης και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο την ώρα που το φέρετρο περνούσε από μπροστά τους. Ορισμένοι φώναζαν «δικαιοσύνη».
Ο σύζυγος της δολοφονηθείσας και οι τρεις ενήλικοι γιοι της στέκονταν σιωπηλοί, την ώρα που πολλοί από το πλήθος έσπευδαν να τους αγκαλιάσουν.
Ακόμα και σήμερα, ανήμερα της κηδείας της, η δολοφονία της Γκαλιζία συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος την καταδίκασε.
Ενημερωτικοί ιστότοποι αναδημοσίευσαν διάφορες επικριτικές αναρτήσεις χρηστών του Facebook, περιλαμβανομένης μίας που αναφερόταν σε μια διαδήλωση έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, την οποία οργάνωσε μια ομάδα από ΜΚΟ, με αίτημα την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.
«Πρέπει να διερωτηθούμε γιατί δεν έχουμε δει ποτέ εδώ στη Μάλτα ένα φορτηγό να θερίζει ανθρώπους. Ποιος ξέρει; Ίσως να συμβεί στη διαδήλωση της Κυριακής. Θα ήθελα να τους δω να συνθλίβονται στη μέση του δρόμου» έγραφε μία ανάρτηση.