Κόσμος

Ποια Λιβύη; Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σκλάβοι σε όλο τον κόσμο!

Η πρόσφατη αποκάλυψη για την ύπαρξη σκλαβοπάζαρων Αφρικανών προσφύγων στη Λιβύη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τέταρτο παιδιά, είναι αυτή τη στιγμή σκλάβοι.

Η έρευνα έγινε το 2016. Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, που αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους αναγκαστικούς γάμους (15 εκατομμύρια). Όμως οι αριθμοί αυτοί αναμφίβολα είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation.

Αναγκαστική εργασία

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν σε ιδιώτες (το ένα τέταρτο), αλλά και σε εργοστάσια, σε εργοτάξια και σε αγρούς. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα των 600 ψαράδων που κρατούνταν σε αλιευτικά στην Ινδονησία επί χρόνια.

Τα χρέη είναι η αιτία της αναγκαστικής εργασίας για περισσότερους από τους μισούς σκλάβους. Ωστόσο τα ναρκωτικά, η σωματική κακοποίηση, ο χαμηλός μισθός ή ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται πολύ μακριά από το σπίτι τους είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να τους κρατούν δέσμιους.

Μεταξύ αυτών περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στην πορνεία και λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας από το κράτος (αναγκαστική εργασία στη φυλακή).

Γυναίκες και κορίτσια

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 29 εκατομμύρια. Ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια.

[read4more]

Περίπου 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι παντρεύονται παρά τη θέλησή τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι κάτω των 18 ετών και σχεδόν όλοι γυναίκες. Πρόκειται για μια μορφή σκλαβιάς ιδιαίτερα διαδεδομένης στην Αφρική και την Ασία.

Εξάλλου οι γυναίκες αποτελούν το 99% των θυμάτων αναγκαστικής εργασίας που ωθούνται στην πορνεία.

Το ρεκόρ στην Ασία

Το 62% των περιπτώσεων της «σύγχρονης σκλαβιάς» έχουν αποκαλυφθεί στην Ασία και τον Ειρηνικό. Αυτή η περιοχή κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, είτε πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση (73%) είτε τους αναγκαστικούς γάμους (55%).

Πρόσφυγες – σκλάβοι

«Πολλές εκθέσεις έχουν αναφερθεί ξεκάθαρα στη σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων», υπογραμμίζει η έκθεση αυτή, κυρίως κατά μήκος των δρόμων που επιλέγουν οι πρόσφυγες.

Τα τρία τέταρτα των προσφύγων που ερωτήθηκαν το 2017 στον δρόμο από τη Λιβύη ως την Ευρώπη απάντησαν ότι έπεσαν θύματα κακοποιήσεων που προσομοίαζαν με διακίνηση ανθρώπων.

«Οι παράτυποι μετανάστες –επιρρεπής στο να πέφτουν θύματα επιθέσεων, εκβιασμών, σεξουαλικών κακοποιήσεων– ίσως στην αρχή της περιήγησής τους αποφασίσουν εθελοντικά να εναποθέσουν την τύχη τους σε διακινητές», επισημαίνει η έκθεση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ έκανε «ταξί» το Air Force One – Τα 12 λεπτά πτήσης και η αλλαγή ελικοπτέρων επειδή έσκασε λάστιχο
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει ελικόπτερα στο Μαϊάμι αφού έσκασε ένα λάστιχο του Marine One και στη συνέχεια έκανε μία ολιγόλεπτη πτήση με το Air Force One στη Φλόριντα
Ο Ντόναλντ Τραμπ από το Air Force One
Η Ευρώπη «μουδιασμένη» από τον «πόλεμο» του Τραμπ με τους δασμούς - Ελπίζει σε συμφωνία αλλά «τρέμει» για τα χειρότερα
Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι δασμοί του Τραμπ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους της βιομηχανίας και του εμπορίου
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΝΤ για δασμούς Τραμπ: «Σημαντικός κίνδυνος» για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ σε παγκόσμια κλίμακα
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα