Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Σαπεκοένσε: Η “μαύρη” επέτειος της αεροπορικής τραγωδίας! [pics, vids]

Σαπεκοένσε

Πέρασε ένας χρόνος από εκείνη την τραγική στιγμή (ξημερώματα 29ης Νοεμβρίου για την Ελλάδα), όπου αφανίστηκε σχεδόν όλη η ποδοσφαιρική ομάδα, Σαπεκοένσε. 71 άτομα το είχαν “γραφτό” να μην φτάσουν ποτέ στο Μεντεγίν.

Ήταν το τελευταίο ταξίδι για τις 71 ψυχές που βρίσκονταν στην πτήση 2933 του αεροσκάφους της εταιρίας LaMia, που είχε προορισμό το Μεντεγίν της Κολομβίας. Μέσα σε αυτούς και η ομάδα της Βραζιλίας, Σαπεκοένσε, που ταξίδευε για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana.

Λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, το αεροπλάνο συνετρίβη στην περιοχή Ελ Γκέρο Γκόρντο, με τους 71 από τους 77 επιβαίνοντες (η αποστολή της ομάδας, δημοσιογράφοι αλλά και το προσωπικό της πτήσης) να βρίσκουν τραγικό θάνατο και να προκαλούν ανείπωτο πένθος στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Έξι ήταν οι τα άτομα που βγήκαν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία, ανάμεσά τους τρεις ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε.

Ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν (ακρωτηριάστηκε του δεξί του πόδι), ο αμυντικός Ελιο Νέτο (παρέμεινε αρκετές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρό τραύμα στο κρανίο, τον θώρακα και τους πνεύμονες του) και ο επίσης αμυντικός Αλαν Ρούσελ (υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης).

Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί.

Της συντριβής διεσώθησαν επίσης, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Ερβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ενζέλ, μοναδικός από τους 22 δημοσιογράφους που ταξίδευαν και σώθηκε.

Η εύρυνα διαπίστωσε έλλειψη καυσίμων

Κατά την έρευνα που διεξήχθη από κοινού εισαγγελείς στη Βολιβία, τη Βραζιλία και την Κολομβία διαπιστώθηκε μια σπαρακτική καταγραφή στην οποία ο Βολιβιανός πιλότου Μιγκέλ Κουιρόγκα προσπαθούσε να έρθει σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τον πύργο ελέγχου για να αναφέρει την έλλειψη καυσίμων.

Η… δύσκολη επόμενη ημέρα

Η Βραζιλία “βυθίστηκε” στο πένθος και κήρυξε τριήμερο πένθος. Η αντίπαλος της Σαπεκοένσε, Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, ζήτησε το τρόπαιο να απονεμηθεί στους Βραζιλιάνους προς τιμήν των νεκρών, όπως και έγινε.

Την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο πρώτος τελικός στο Μεντεγίν, το “Ατανάσιο Ιγκαρδότ” γέμισε από περίπου 45.000 άτομα, που προσευχήθηκαν για την Σαπεκοένσε.

Η τραγωδία αυτή συγκίνησε και.. ενεργοποίησε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες. Σύλλογοι από την κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεάν δανεικούς παίκτες στην Σαπεκοένσε, ενώ έγινα και φιλικά, ανάμεσά τους και αυτό με την Μπαρτσελόνα.

Ένα χρόνο αργότερα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης σε οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία.

H ασφαλιστική εταιρεία Bisa, που είχε συμβόλαιο με την αεροπορική εταιρεία LaMia, αρνείται να καταβάλει στο ακέραιο την αξία του ασφαλιστηρίου, αξίας 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ότι ένα ανθρώπινο λάθος, του πιλότου και τα καύσιμα προκάλεσαν το ατύχημα.

Κατά την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θυμάτων, η Bisa πρότεινε να πληρώσει 645.000 ρεάλ (168.000 ευρώ) σε κάθε οικογένεια, κάτι που απορρίφθηκε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις