Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Το σκληρό (και πραγματικό) πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν

Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι επικοινωνιακός. Πολύ επικοινωνιακός. Αλλά καμία φορά, θέλει να κρυφτεί και η λατρεία του για το “φαίνεσθαι” δεν τον αφήνει. Όπως στην περίπτωση με τη συνάντηση που είχε με μια γυναίκα από το Μαρόκο: την Αμινά.

Την περασμένη Τρίτη (21.11.2017), ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του πολιτικής, του να φανεί πόσο καλός είναι, πόσο κοντά στους φτωχούς, βρέθηκε στο κέντρο του Παρισιού. Επισκέφτηκε τα κοινωνικά εστιατόρια. Εκείνα που δίνουν φαγητό στους φτωχούς και άνεργους.

Τα έκανε όλα τέλεια. Προγραμματισμένα. Ήταν προσεκτικός. Άκουγε με ενδιαφέρον (προσποιητό φυσικά). Και για να δείξει πόσο πολύ ενδιαφέρεται, κάλυψε live μέσω Facebook την επίσκεψή του.

Δεν είχε υπολογίσει πως η συνάντηση με μια γυναίκα που θα του ζητούσε βοήθεια θα έβγαζε από μέσα του τη… Μαρίν Λε Πεν. Και κυρίως τις απόψεις της.

Ο Μακρόν και η Αμινά

Η γυναίκα που –άθελά της- έριξε το προσωπείο του Εμανουέλ Μακρόν λέγεται Αμινά. Είναι από το Μαρόκο και βρίσκεται στη Γαλλία χωρίς νόμιμα χαρτιά. Και αυτό είναι το –κατά τον Μακρόν- το μεγάλο της λάθος. Δεν έχει δικαίωμα βοήθειας αφού δεν έχει νόμιμα χαρτιά. Στα μάτια του Γάλλου προέδρου μοιάζει με μίασμα.

Δεν του βγήκε από την αρχή αυτό. Όταν τον πρωτοπλησίασε η Αμινά ήταν καλοσυνάτος. Την άκουγε με προσοχή. Όταν κατάλαβε ότι η γυναίκα δεν είχε χαρτιά αλλά ήθελε τη βοήθειά του για να μείνει στη Γαλλία, το πρόσωπό του σκλήρυνε. “Πάγωσε”. Είχε πια πέσει το προσωπείο.

Τη σοκαριστική σκηνή, που εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες γιατί ο Μακρόν δεν γνώριζε τι θα του έλεγε η Αμινά, περιγράφει συγκλονιστικά το slate.fr. «Ο Εμανουέλ Μακρόν, η Αμινά και η υποκρισία της μπουρζουαζίας» είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου με μια Μαροκινή χωρίς χαρτιά, ο πρόεδρος έδειξε ότι είναι ένας άνδρας εξαιρετικά ευγενικός με κάποιους και μιας εξαιρετικά “παγωμένης” λογικής με άλλους» γράφει το slate.fr.

Η Αμινά

Η γυναίκα είδε τον Μακρόν να περπατά μετά την επίσκεψη στο κοινωνικό εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού. Βρήκε την ευκαιρία της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Γαλλίας για να του ζητήσει βοήθεια. Από ποιον άλλο θα μπορούσε να το ζητήσει;

Φορά μουσουλμανική μαντήλα, είναι φοβισμένη αλλά κάνει την προσπάθειά της.

Του είπε πως ήθελε να μείνει στη Γαλλία. Πως οι γονείς της είναι άρρωστοι και θέλει να τους φροντίσει. Πως στη περιφέρεια (όπου αρχικά την παρέπεμψε) την απέρριψαν γιατί δεν μιλάει καλά γαλλικά.

Η «συμβουλή» του Μακρόν ήταν να επιστρέψει στη χώρα της. Γιατί εκεί, δεν κινδυνεύει. Η Αμινά έμοιαζε τρομαγμένη. Ίσως και να ντρεπόταν γιατί δεν μιλούσε καλά γαλλικά. Προσπαθούσε με κινήσεις των χεριών να εξηγήσει. Γύρω της κόσμος, κάμερες, η ασφάλεια του Μακρόν. Και φυσικά, το ίδιος ο πρόεδρος.

Ο διάλογος

Εκείνος, έδειξε την αρχή ενδιαφέρον για όσα ήθελε η άγνωστη γυναίκα να του πει. «Εσείς είστε λοιπόν η Αμινά; Κάνατε αίτημα στην περιφέρεια; Από ποια χώρα έρχεστε; Πρέπει να πάτε στην περιφέρεια» της λέει.

Η γυναίκα του λέει πως την απέρριψαν γιατί δεν μιλάει καλά τη γλώσσα. Κι εκείνος συνεχίζει, δείχνοντας να θέλει να την ενθαρρύνει: «Υπάρχουν βαθμίδες, θα σας εξετάσουν. Θα δουν αν μπορούν να σας επιλέξουν για οικογενειακή επανένωση ή άσυλο».

Εκείνη, του απαντά ότι είχε εμπορική βίζα. Αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί στα γαλλικά τη λέξη “έληξε”. Προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει με τις κινήσεις των χεριών.

Εκείνος καταλαβαίνει. Και τότε γίνεται ο… αληθινός Μακρόν. Ο άνθρωπος της “παγωμένης” λογικής. Της λέει ότι δεν είναι σωστό να το κάνει αυτό. Και αρχίζει να της κάνει διάλεξη. Και δείχνει ενοχλημένος. Ίσως γιατί θεωρεί ότι χάνει το χρόνο του. Ίσως και το πρεστίζ του.

Δεν μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός πως έχει μπροστά του μια γυναίκα που θεωρεί «παράνομη». Της λέει ότι στη Γαλλία θα προστατεύσουν όσους δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους. Αλλά όχι εκείνη.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα άτομα που έρχονται με βίζα, για εμπόριο ή για σπουδές και θέλουν μετά να παραμείνουν. Μετά, πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα τους, σας το λέω ειλικρινά. Αυτά τα άτομα τα βοηθάμε αν είναι άρρωστοι, αλλά δεν γίνονται δεκτά στη χώρα μας… Δεν μπορώ να δώσω χαρτιά σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν. Γιατί μετά τι θα κάνω με τα άτομα που βρίσκονται ήδη εδώ και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Βλέπετε τι εννοώ;». Ο Μακρόν πια μιλάει ακατάπαυστα.

Οι άρρωστοι γονείς

«Οι γονείς μου είναι πολύ άρρωστοι» λέει η Αμινά ενώ ο Μακρόν ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Τη ρωτά που είναι οι γονείς της. Αν είναι στη Γαλλία. Και τότε της δίνει άλλο ένα “χτύπημα”.

«Η Γαλλική Δημοκρατία θεραπεύει τους αρρώστους. Θα μπορείτε να έρχεστε να τους επισκέπτεστε, συχνά. Αν βρίσκονται εδώ θα τους αναλάβουμε. Αυτό είναι δικαίωμα στη Γαλλία. Καταλαβαίνετε, αυτό είναι πολύ γενναιόδωρο εκ μέρους μας. Σκεφτείτε μαζί μου για δύο δευτερόλεπτα. Υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν για να ασχοληθούμε με τους γονείς σας».

Και όταν ένας άνδρας της ασφάλειάς του τον πλησιάζει για να τον απομακρύνει, ο Μακρόν γίνεται ακόμη πιο σκληρός. «Εξηγώ μια κατάσταση», λέει.

Σαν να μην έχει απέναντί του έναν άνθρωπο σε ανάγκη. Μόνο γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι “παράνομος”.

Η Μαρίν Λε Πεν θα είναι πολύ περήφανη για τον Εμανουέλ Μακρόν…

Δείτε τον διάλογο

Με πληροφορίες από slate.fr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις