Όλοι περίμεναν ότι ο Ερντογάν θα ήταν και στην Κομοτηνή το ίδιο προκλητικός όσο και στην Αθήνα. Και ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είχε διάθεση να… διαψεύσει κανέναν.
Στο τζαμί Κιρ Μαχαλά, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Θράκη, έγινε δεκτός με ιαχές «ηγέτη, ηγέτη» του φώναζαν. Κι εκείνος ανταπέδιδε την αποθέωση στέλνοντας φιλιά. Αλλά ως εκεί, καλά. Η συνέχεια δεν ήταν η ίδια.
Ο τσαμπουκάς με τον Αμανατίδη
Τα… “αίματα” άναψαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από τζαμί όπου προσευχήθηκε για να πάει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ένα σχολείο που είχε εγκαινιάσει το 1952 ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφτηκε την Ελλάδα, ο Τζελάλ Μπαγιάρ (σ.σ. το σχολείο πήρε το όνομά του).
Ο κόσμος που περίμενε εκεί τον Ερντογάν ήταν περισσότερος από εκείνον που τον υποδέχτηκε στο Κιρ Μαχαλά. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση όταν, σύμφωνα με το thrakinea.gr, δεν επετράπη σε πολλούς να μπουν στο χώρο. Σπρωξίματα, φωνές, ένταση.
Δείτε το video
Αλλά δεν ήταν αυτός ο… τσαμπουκάς. Ήταν όσα ακολούθησαν. Ο Ερντογάν ανέβηκε τα σκαλιά του σχολείου και χαιρέτισε το πλήθος. Με τη “ραμπία” ξανά (έκανε τον ίδιο χαιρετισμό και στο τζαμί). Και μετά, ζήτησε να μιλήσει στον κόσμο. Δίπλα του, βρισκόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος τον είχε υποδεχτεί.
Δείτε το στιγμιότυπο
Και αντέδρασε όταν άκουσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να ζητά μικρόφωνο για να μιλήσει. «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε», φέρεται να του είπε. Ο Ερντογάν αντέδρασε. Και… “μούτρωσε”. Όταν μάλιστα κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου, σύμφωνα με την Καθημερινή, ανέφερε το περιστατικό σε μια μαθήτρια και το κορίτσι έβαλε τα κλάματα!
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη μαθήτρια πως ζήτησε μικρόφωνο για να μιλήσει και δεν του το έδωσαν. Τότε η μαθήτρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε σε κλάματα.
Στο εσωτερικό του σχολείου δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους. Ο Ερντογάν συνάντησε μέλη του συλλόγου των διδασκόντων και μαθητές.
Αφού μίλησε με μαθητές του μειονοτικού σχολείου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά του έδωσαν το… μικρόφωνο, με τον Γιάννη Αμανατίδη να τον προλογίζει!
Δείτε την είσοδό του στο Τζελάλ Μπαγιάρ
Διαψεύδει η κυβέρνηση το επεισόδιο
Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει τις πληροφορίες για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη, που μετέφεραν δημοσιογράφοι που ήταν απεσταλμένοι από διάφορα ΜΜΕ.
«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Μίλησε ξανά για ομοεθνείς
Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε ξανά (όπως και στην Αθήνα) για “ομοεθνείς” του στη Θράκη. «Δώσατε αγώνες επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω γι’ αυτό», είπε τους συγκεντρωμένους.
«Μετέφερα τις αγωνίες σας στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιος έχει πίστη δεν πρέπει να φοβάται να την δείξει», είπε επίσης στους συγκεντρωμένους. Οι οποίοι τον υποδέχτηκαν επίσης με την ιαχή “ηγέτη μας, ηγέτη μας”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μειονοτικό λύκειο της Κομοτηνής είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα. Περίμεναν αρκετή ώρα να φτάσει ο Ερντογάν και όταν τον είδαν, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
«Θεωρώ ότι είστε μια γέφυρα ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες. Απ’ όσα ξέρω, αυτή τη στιγμή στην ελληνική Βουλή υπάρχουν βουλευτές που σας εκπροσωπούν. Τώρα αυτοί οι βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να αναφέρουν τα προβλήματά σας», είπε επίσης ο Ερντογάν.
Στον χώρο υπήρχαν δρακόντεια μέτρα, με αυστηρό έλεγχο στην είσοδο ακόμη και… σκοπευτές
Στο δρόμο για το Τζελάλ Μπαγιάρ
Ο Ερντογάν θέλησε να περπατήσει από το τζαμί Κιρ Μαχαλά έως το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο της Κομοτηνής. Στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.
Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, xronos.gr, thrakinea.gr, paratiritis-news.gr