Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Αλλά η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και στην ιατρική. Έχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.
Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.