Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος που βρίσκεται στην Ν. Υόρκη για επαφές με επίδοξους επενδυτές για να μελλοντικά ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στον Μάρτιο του 2008, σχεδόν 10 χρόνια πίσω.
Από την ημέρα που ολοκληρώθηκε το swap στην αγορά ομολόγων γίνεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες η απόδοση στο 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το 4,4% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2008.
Οι θετικότερες εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των ξένων funds και επενδυτικών τραπεζών, δίνει σήμερα νέα πνοή στην ήδη έντονα βελτιωμένη εικόνα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, στέλνοντας όλες τις διάρκειες σε εντυπωσιακό ράλι.
Πιο αναλυτικά, στο 4,39% και με πτώση κοντά στο 3% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τις 20 Μαρτίου του 2008, πολύ πριν το ξέσπασμα της ελληνική κρίσης χρέους, ενώ η βελτίωση το τελευταίο δίμηνο και από τα επίπεδα του 5,6% ξεπερνά το 21%.
Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα 2ετή ομόλογα, οι οποίες διαμορφώνονται στο 2,222% και στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009, αλλά και των αποδόσεων στα 5ετή οι οποίες αγγίζουν το 3,567% και τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009.
Η Deutsche Bank σε έκθεσή της τόνισε πως επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και πως οι προοπτικές για το 2018 παραμένουν θετικές., αν και επεσήμανε ότι ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος.
Από την πλευρά της η Capital Economics, σημείωσε πως η ελληνική κρίση έχει υποχωρήσει και η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί, αν και προέβλεψε ότι η έξοδος δεν θα είναι “καθαρή”.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Global Capital εκτίμησε πρόσφατα ότι το swap ανοίγει στην Ελλάδα την πόρτα για έκδοση 3ετούς και 7ετούς ομολόγου το 2018 καθώς η πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή που ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ, ομαλοποιεί έντονα την καμπύλη της χώρας.
Από την μεριά του, ο Philip Brown, αναλυτής της Citigroup, τόνισε μιλώντας στο “19ο Ετήσιο Invest in Greece” Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ότι καθώς προχωράμε σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων στο επόμενο έτος, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε θέση να δώσουν ξανά στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ”
Ο Henrik Johnsson, αναλυτής της Deutsche Bank, επεσήμανε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημείωνε χθες πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, τονίζοντας μάλιστα ότι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις “κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέτει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές. Για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς.