Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Κοτζιάς για συνέντευξη Ερντογάν: «Δεν μέμφομαι κανέναν δημοσιογράφο – Ο Ερντογάν κατάλαβε το λάθος του»

Κοτζιάς για συνέντευξη Ερντογάν: «Δεν μέμφομαι κανέναν δημοσιογράφο – Ο Ερντογάν κατάλαβε το λάθος του»

Επανήλθε στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερντογάν στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς έδωσε και άλλη μια διάσταση της υπόθεσης αυτής, ενώ άλλαξε τροπάριο για τον Αλέξη Παπαχελά που πήρε την συνέντευξη στον Ερντογάν λέγοντας: «Δεν μέμφομαι κανέναν δημοσιογράφο».

«Είπα στη Βουλή ότι η προηγούμενη επίσκεψη δεν είχε προετοιμασία, ούτε κρατήθηκε το πρόγραμμα. Σε εμάς και προετοιμασία και πρόγραμμα είχε. Είχε μια αλλαγή όμως. Που ήταν μια αλλαγή σπάσιμο της συμφωνίας. Ποια ήταν; Ενώ είχε συμφωνηθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να δώσει συνέντευξη στο «Ανατολή» και ο Τούρκος Πρόεδρος στο ΑΠΕ, το πρώτο μέρος της συμφωνίας κρατήθηκε το δεύτερο δεν κρατήθηκε», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Μετάνιωσε ο Ερντογάν!

Ο κ. Κοτζιάς είπε και κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό:

«…Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι στο αεροπλάνο, πετώντας από τη Θράκη για την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι έκανε ένα λάθος που άκουσε συγκεκριμένους ανθρώπους. Εγώ το μετέφερα αυτό ως μια πληροφορία που προέρχεται από αυτές τις πηγές. Δεν μου το πε σε εμένα, αλλά παραμένει το ερώτημα πως και γιατί έσπασε ο πρόεδρος Ερντογάν τη συμφωνία. Και για να το διευκρινίσω και πάλι. Δεν μέμφομαι κανέναν που του παίρνει τη συνέντευξη, αλλά το ερώτημα είναι γεγονός. Δεν κάνω αξιολόγηση. Το γεγονός είναι ότι την έσπασε τη συμφωνία. Γιατί την έσπασε; Θα περίμενε κανείς να μην σπάσει αυτό το σημείο, αλλά να σπάσει ότι δεν θα πάει στα χωριά της Θράκης να μιλήσει. Ηταν πειθαρχημένος σε αυτό το ζήτημα, στο δύσκολο ζήτημα. Εκεί οι Τούρκοι αυτή την εξήγηση έδωσαν. Δεν μέμφομαι τον δημοσιογράφο, για να είμαι σαφής. Διότι προσπαθεί να γίνει μετακύλιση του αν υπήρχε πρόγραμμα και σχεδιασμός της επίσκεψης, που αποδεικνύεται ότι σε εμάς υπήρξε, ενώ παλιότερα δεν υπήρχε από αυτούς που μας εγκαλούν, πάει να γίνει μια ιστορία με ένα σχόλιο που ειπώθηκε».

Για το θέμα του μουφτή που άνοιξε σήμερα ο υπουργός Παιδείας

«Με τον κ. Ερντογάν δεν συζητάμε για τέτοια πράγματα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα έλεγα μάλιστα, ότι ο κ.Ερντογάν για πρώτη φορά, και το θεωρώ εξαιρετικό αυτό όσον αφορά τη Θράκη, έκανε τις εξής αποδοχές:

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός που δεν έχει σχέση με τουρκογενείς, και είναι οι Πομάκοι και οι Ρομά. Εχω την αίσθηση ότι οι Ρομά σε δυο δεκαετίες θα είναι η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Βόρειο Ελλάδα. Αρα, έχει μεγάλη σημασία η παραδοχή αυτή, διότι αναγνωρίζει ότι οι Ρομά δεν έχουν σχέση με όσα εκείνος θα επιθυμούσε να πει.

Το δεύτερο είναι η τρομερή για μένα διατύπωση που λέει ότι η Τουρκία καταλαβαίνει, συμφωνεί, το αποδέχεται, ότι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας μας. Ότι δεν μπορεί κανείς να παριστάνει τον προστάτη του μουσουλμανικού πληθυσμού και γι’ αυτό είπε ότι εμείς δεν διατυπώνουμε μια πολιτική θέση, αλλά διατυπώνουμε μια παράκληση λόγω του ενδιαφέροντος που έχουμε γενικά για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Νομίζω ότι αυτές οι δυο θέσεις ήταν εξαιρετικά καλές. Και η συμπεριφορά του ήταν εξαιρετικά καλή, από αυτή τη σκοπιά. Δε λέω  για όλα, αλλά από αυτή τη σκοπιά».

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη φορά που είχε έλθει ο κ.Ερντογάν στην Ελλάδα, είχε κάνει 4 ομιλίες χωρίς να’ χει συμφωνηθεί, είχαν έλθει Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη, ακόμα και ο γραμματέας του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη, του ΑΚΡ, ήταν στην Κομμοτηνή. Αυτή τη φορά δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, ούτε και τέτοιες κινητοποιήσεις. Εξ’ ου, και εάν δείτε φωτογραφίες από το 2004, ήταν τότε άλλο πράγμα. Επίσης δεν πήγε να επισκεφτεί  χωριά όπου υπάρχει πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως έκανε την προηγούμενη φορά. Γι’ αυτό κράτησε το πρόγραμμα και δεν είχαμε καθυστέρηση 4 ωρών που’ χε το 2004. Και επειδή η αντιπολίτευση είπε ότι θα ήταν κριτήριο το τι θα κάνει ο Ερντογάν στη Θράκη, και το είπαν πριν αρχίσει την επίσκεψη του, αποδείχτηκε ότι ήταν η πιο συντεταγμένη και προσεκτική επίσκεψη που έχει κάνει Τούρκος επίσημος στη Θράκη. Και επειδή με ρωτάνε γιατί να πηγαίνει στη Θράκη, η απάντησή μου είναι «εμείς δεν φοβόμαστε ούτε και έχουμε να κρύψουμε κάτι». Είμαστε περήφανοι που στη Θράκη ανθίζει, με πολλές δυσκολίες -και χρειάζονται πολλά μέτρα οικονομικά και πολιτικά- αλλά υπάρχει και μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο μουσουλμανικός πληθυσμός, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50. Αυτά του τα’ χω πει και εγώ και ο πρωθυπουργός κατ’ ιδίαν στον κ. Ερντογάν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις