Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

“Πέφτουν” οι υπογραφές για τον ΟΛΘ

ΟΛΘ

Σε σήριαλ τείνει να εξελιχθεί η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του 67% του ΟΛΘ. Η αναβολή της υπογραφής που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, μόνο κεραυνός αν αιθρία δεν ήταν, αφού να σημειωθεί ότι ήδη υπήρχε μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Πάντως αξιόπιστες πηγές τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και την πλευρά της κοινοπραξίας αναφέρουν ότι το σήριαλ με τον ΟΛΘ θα λάβει τέλος την προσεχή Πέμπτη.

Ας δούμε λίγο την ιστορία από την αρχή. Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ήταν στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, η πλευρά Σαββίδη, αλλά και της γαλλικής εταιρίας ήθελαν να υπάρξει υπογραφή της σύμβασης παρουσία του, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και ήταν η πρώτη αναβολή, έστω και αν δεν έλαβε διαστάσεις το θέμα.

Οι αναβολές για τον ΟΛΘ

Από τότε υπήρξαν ουκ ολίγες αναβολές, αλλά όχι επίσημες, με την φημολογία να φουντώνει. Το θέμα είχε σχετικά ξεχαστεί, αλλά η τοποθέτηση του Αμερικάνου πρέσβη και η αναβολή της υπογραφής, ενώ είχε προγραμματιστεί και θα ήταν και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας παρόν, έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει. Βεβαίως από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις κυρίως σε σχέση με τη διαφάνεια και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό.

Την Παρασκευή λοιπόν και ενώ είχε προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας, η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ενώ οι ανησυχίες εντάθηκαν και από το γεγονός ότι αφορμή για την αναβολή στάθηκε το γεγονός ότι τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης η ρωσική ιδιωτική τράπεζα που είχε παράσχει την εγγυητική επιστολή στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα πάντως με διευκρινίσεις κύκλων της κοινοπραξίας South East Gateway Thessaloniki η τράπεζα Promsvayzbank δε συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, η οποία γίνεται με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια.

Η εγγυητική

Ως προς το γιατί η εγγυητική προέρχεται από ρωσική τράπεζα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι είχε εκδοθεί πριν από την είσοδο των Γάλλων στην κοινοπραξία, δηλαδή εκδόθηκε από την πλευρά της Belterra (Ιβάν Σαββίδης). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχική σύνθεση της South East Gateway Thessaloniki έχει ως εξής: 47% κατέχει  το γερμανικό fund  Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), 33% κατέχει η CGM θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής  CMA CGM, Terminal Link και 20% κατέχει η Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη.

Στο διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΘ η κοινοπραξία προσέφερε 231,926 εκ. ευρώ και αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ενώ επιπρόσθετα έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ύψους 180 εκ.  τα επόμενα 7 έτη.

Πλέον το ζητούμενο, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έχει αντικατασταθεί η εγγυητική επιστολή, η οποία τελικώς έχει ύψος 24 εκ. ευρώ. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή, για λόγους ανωτέρας βίας, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας διαμήνυσαν ότι θα αντικαταστήσουν την εγγυητική περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί πάντως, είναι το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ σε περίπτωση που τελικά οι επενδυτές δεν προλάβουν να αντικαταστήσουν σε μία εβδομάδα την επιστολή.

Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει νέα έκπληξη τότε η αγοραπωλησία θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να κυρωθεί από το κοινοβούλιο, πιθανόν τον Ιανουάριο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις