Στην απόφασή που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο των Βερσαλλιών αναφέρει ότι μολονότι μια έστω και μακριά γενειάδα δεν αποτελεί από μόνη της επίδειξη των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κατόχου του, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι… περιστάσεις δικαιώνουν το νοσοκομείο.
Το χρονικό της απόλυσης
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013. Ο γιατρός, που σήμερα είναι 35 ετών, έκανε ειδικότητα ενός έτους στο νοσοκομείο του Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Εθνικό Ινστιτούτο Ήπατος του αιγυπτιακού πανεπιστημίου Μενούφια.
Ο γιατρός εμφανίστηκε στο νοσοκομείο “με το πρόσωπο καλυμμένο με μια ιδιαίτερα επιβλητική γενειάδα” και η διεύθυνση του ζήτησε πολλές φορές να την κόψει γιατί “τα μέλη του προσωπικού την θεωρούσαν ως εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του”. Εκείνος περιορίστηκε να επικαλεστεί “τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του” αλλά δεν διέψευσε ότι η εξωτερική εμφάνισή του σχετιζόταν με τη θρησκεία του.
Ναι μεν… αλλά από το Δικαστήριο
Υπό τις συνθήκες αυτές, το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν σεβάστηκε την αρχή της κοσμικότητας και της ουδετερότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, μολονότι η γενειάδα του “δεν συνοδευόταν από καμία πράξη προσηλυτισμού”.
“Επειδή δεν δήλωσε ρητά ότι (η γενειάδα) δεν είχε θρησκευτικές αποχρώσεις, ήταν ένδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων”, διαμαρτυρήθηκε η δικηγόρος του, Ναουέλ Γκαφσιά, η οποία σκοπεύει τώρα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. “Θα διαπραγματευόμαστε τα εκατοστά των τριχών στο σαγόνι των ανθρώπων για να δούμε αν προσβάλλεται η αρχή του κοσμικού κράτους”, σχολίασε δηκτικά.