Στον καθέναν από τους μετανάστες θα δοθεί ποσό έως και 3.500 δολάρια, τα αεροπορικά εισιτήριά τους και άλλα κίνητρα για να φύγουν μέσα στις επόμενες 90 ημέρες. Θα τους δοθεί επίσης η δυνατότητα να διαλέξουν αν θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή σε κάποια τρίτη χώρα, κυρίως τη Ρουάντα ή την Ουγκάντα.
Η απόφαση αφορά χιλιάδες μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Σουδάν και την Ερυθραία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Όσοι δεν φύγουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί να οδηγηθούν στη φυλακή από τον Απρίλιο και μετά.
Καταδίκη της απόφασης
Η οργάνωση Hotline for Migrant Workers που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών στο Ιραήλ, καταδίκασε την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι απελάσεις “θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων”.
Αρκετές χιλιάδες Αφρικανοί πέρασαν στο Ισραήλ πριν ανεγερθεί ο φράκτης στα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από συρράξεις και διώξεις και ζητούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχουν “διεισδύσει” παράνομα, ότι στην πλειονότητά τους είναι οικονομικοί μετανάστες και ότι ο μεγάλος αριθμός τους απειλεί τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους.
Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης είπε στο BBC ότι σήμερα υπάρχουν 38.000 παράτυποι μετανάστες από την Αφρική, από τους οποίους μόλις οι 1.420 φιλοξενούνται σε κέντρα κράτησης.
Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα θύματα δουλεμπορίου.