Υπόθεση βλάβης στην υγεία 20χρονης ασθενούς, μετά την υποβολή της σε ορθοπεδική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου απασχόλησε το 2ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, που με απόφαση που εξέδωσε χθες, διέταξε τη διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης. Η ενάγουσα, το έτος 2007, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Ρόδο εξετάστηκε από γιατρό του νοσοκομείου και βρέθηκε να πάσχει από ανισοσκελία και δεξιά βλαισογονία απουσία πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος, συνεπεία σηπτικής αρθρίτιδας (λοίμωξης) κατά την παιδική της ηλικία.
Ακολούθως, προγραμματίστηκε η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κοπέλα χειρουργήθηκε στις 27-07-2007. Μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης μεταφέρθηκε στην Ορθοπεδική Κλινική για τη συνέχιση της θεραπείας της.
Το πρωί της επόμενης μέρας και ενώ παρακολουθείτο στο πλαίσιο του ελέγχου εξέλιξης της μετεγχειρητικής της πορείας από το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρατηρήθηκε από την κλινική εξέταση ελαφρά κυάνωση και απώλεια ψηλαφητών σφύξεων.
Ως εκ τούτου, υποβλήθηκε άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο από τον οποίο προέκυψαν διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος περιφερειακά και νευροπάθεια από τις διαταραχές αυτές. Έπειτα από σχετική ενημέρωση της ενάγουσας από τον θεράποντα ιατρό της και αγγειοχειρουργό και τη λήψη της από 28-07-2007 δήλωσης συγκατάθεσής της για χειρουργική επέμβαση ή άλλη ιατρική παρέμβαση, πραγματοποιήθηκε επείγουσα αποκατάσταση του αγγείου με by-pass.
Μετεγχειρητικά διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους και την κλινική εξέταση, φυσιολογική αιμάτωση του σκέλους και βελτίωση της περιφερειακής νευροπάθειας λόγω της πλήρους αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αίματος. Η ενάγουσα εξήλθε από το νοσοκομείο Ρόδου στις 02-08-2007 με τη βοήθεια βακτηριών μασχάλης και παραπέμφθηκε για φυσική και ιατρική αποκατάσταση στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ».
Την 01-10-2007 η ενάγουσα εισήχθη στο «ΚΑΤ», όπου νοσηλεύτηκε έως την 26-03-2008, όπου, αφού διαγνώστηκε με υπαισθησία «τύπου κάλτσας» δυσκαμψία ποδοκνημικής λόγω ρίκνωσης αχίλλειου τένοντα. Ακολούθησε πρόγραμμα αποκατάστασης και μετά από αποτυχημένη προσπάθεια, εισήχθη εκ νέου στις 18-09-2008 στο «ΚΑΤ» και χειρουργήθηκε. Η μετεγχειρητική της πορεία υπήρξε ομαλή και στις 06-10-2008 εξήλθε από το νοσοκομείο με οδηγίες για βάδιση χωρίς φόρτιση, χρήση κηδεμόνα ιπποποδίας και παρακολούθηση στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Υποστηρίζει ότι η εγχείρησή της στο νοσοκομείο Ρόδου δεν ήταν επιτυχής και ζητά αποζημίωση ύψους 504.074,83 ευρώ για την οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της κατάστασης της υγείας της καθώς και το ποσό των 400.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής της βλάβης, λόγω της ψυχικής της ταλαιπωρίας και στενοχώριας για τη βαρύτατη και μόνιμη σωματική βλάβη της.
Το Νοσοκομείο της Ρόδου υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δε στοιχειοθετείται ευθύνη του προς αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση της ενάγουσας. Υποστηρίζει ότι η επέμβαση ήταν άψογη και διενεργήθηκε, όπως έπρεπε, ενώ ο τραυματισμός της ιγνυακής αρτηρίας ήταν μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο λόγω της ιδιομορφίας και βαρύτητας της επέμβασης, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίστηκε και αποκαταστάθηκε έγκαιρα.
Πηγή: dimokratiki.gr