Παρασκευή, 19 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Καλιφόρνια: 13 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις! [pics, vids]

Καλιφόρνια κατολισθήσεις

Το θάνατο 13 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από τόνους λάσπης μετά τις κατολισθήσεις θρηνεί η Καλιφόρνια. Όλα δείχνουν ότι ο απολογισμός δεν θα είναι ο τελικός αλλά θα αυξηθεί! Συγκλονιστική η στιγμή της διάσωσης 14χρονου κοριτσιού!

Η νότια Καλιφόρνια πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήρθε ακόμη μια τραγωδία. Η κατολίσθηση λάσπης σάρωσε τα πάντα. Παρέσυρες σπίτια και “έκοψε” στη μέση έναν αυτοκινητόδρομο.

Οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 13. Υπάρχει, όμως, ο φόβος πως θα αυξηθεί. Ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή.

Τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς βρέθηκαν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο Μοντεσίτο, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνος της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην πρόσφατη ιστορία στην Καλιφόρνια. Είχε γίνει στις 10 Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.

Σαν πεδίο μάχης από τις κατολισθήσεις

Οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν.

«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν παρότι η κομητεία είχε δώσει εντολή σε 7.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είχε προτρέψει επίσης άλλους 23.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις συνοικίες τους προληπτικά και σε εθελοντική βάση.

Η Άμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν πάρει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.

Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.

Το θαύμα στο Μοντεσίτο και η έκκληση της ΝτεΤζένερις

Στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν ένα κορίτσι 14 ετών. Είχε παγιδευτεί για ώρες στο καταστραμμένο σπίτι της στο Μοντεσίτο. Η συγκλονιστική φωτογραφία που δείχνει την έφηβη μετά βίας να διακρίνεται, βουτηγμένη στη λάσπη από τα μαλλιά μέχρι τα νύχια, ανέβηκε στο λογαριασμό της πυροσβεστικής στο twitter.

Στην Κομητεία Βεντούρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης, συνολικά 13 εκατοστά, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία του Λος Άντζελες.

Καλιφόρνια κατολισθήσεις Καλιφόρνια κατολισθήσεις Καλιφόρνια κατολισθήσεις Καλιφόρνια κατολισθήσεις

Η γνωστή παρουσιάστρια Έλεν ΝτεΤζένερις, μένει στο Μοντεσίτο. Ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από ένα πλημμυρισμένο τμήμα του: «Αυτό δεν είναι ποτάμι. Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος 101 στη γειτονιά μου αυτή τη στιγμή. Το Μοντεσίτο χρειάζεται την αγάπη σας και την υποστήριξή σας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις