Οικονομία

“Σε τροχιά επιδείνωσης το ελληνικό χρέος” λέει η Κομισιόν!

Επιδείνωση της πορείας που διαγράφει το ελληνικό χρέος σε σχέση με ό, τι προέβλεπαν σχετικές αναλύσεις λίγους μήνες πριν, διαπιστώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μια έκθεση η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του Bloomberg, με τα συμπεράσματα της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος να ηχούν ως… καμπανάκι. Μάλιστα όπως αναφέρει είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν από το 2018 μέτρα που προβλέπονταν για το 2020, μεταξύ των οποίων είναι και νέο “συντριβή” του αφορολόγητου.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017! Επίσης, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις για το χρέος που είναι ελαφρώς υψηλότερες από αυτές του περασμένου Ιουνίου.

Click4more: Το σχέδιο «αυτοδύναμης» εξόδου παρουσίασε η κυβέρνηση στον Ντράγκι

«Αυτή η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική ανάπτυξη υστερήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Επιπρόσθετα, στην ανάλυσή της για το χρέος, η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει μόνο ανάγκες χρηματοδότησης για λιγότερο από 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Τα σημεία – κλειδιά της έκθεσης της Κομισιόν για το χρέος

– Η βιωσιμότητα του χρέους και επομένως η χρεία για πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να συναχθεί κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη σειρά αρνητικών εξελίξεων.

– Υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες.

– Επιπρόσθετα, υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη που σχετίζονται με τη γήρανση πληθυσμό και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.

[read4more]

– Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ανάλυσης που δημοσιεύει το Bloomberg, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 181,1% το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και το 96,4% το 2060.

– Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) προβλέπεται να ανέλθουν στο 16,7% του ΑΕΠ, πριν αποκλιμακωθούν σημαντικά στο 7,5% το 2021. Ο λόγος του GFN προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται κατόπιν, φθάνοντας το 23% το 2055 και μειούμενος στο 21,9% μέχρι το 2060.

– Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισεκ. ευρώ πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με τα 3,3 δισεκ. να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,9 δισεκ. στην δημιουργία αποθεματικού, ενώ 0,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών προς εγχώριους προμηθευτές υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων στόχων.

– Το εναπομένον ποσόν του ενός δισεκ. ευρώ δύναται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά τον Απρίλιο, υπό τον όρο θετικής έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

– Το σύνολο των 18,4 δισεκ. ευρώ επίσημης χρηματοδότησης μέχρι την λήξη του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αποθεματικού 10,2 δισεκ. ευρώ βάσει των πρόσφατων στοιχείων.

– Η ρευστότητα των 10,2 δισεκ. θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών μετά την λήξη του προγράμματος.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025