Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Μνημόνιο χωρίς τέλος – Ποιοι θα επιβαρυνθούν από τον νέο ΕΝΦΙΑ – Πότε θα κοπεί το ΕΚΑΣ – Τέλος η εξαίρεση για τον ΦΠΑ στα νησιά

Μνημόνιο

– Μνημόνιο μέσα στο… Μνημόνιο!
– Ρύθμιση έως τέλος του μήνα για κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
– Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν “φωτιά” στον ΕΝΦΙΑ
– Καταργείται τον Ιούνιο ο ΦΠΑ στα έξι νησιά που μέχρι σήμερα εξαιρούνται
– Τι θα γίνει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τις μειώσεις του ’19

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντι στους δανειστές. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία σειρά από καυτά μέτωπα που πρέπει να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να κλείσει ομαλά και στην ώρα της η 4η και τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος. Μερικά εξ αυτών είναι η σχεδόν οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα επιβαρύνουν μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2018, η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα έξι νησιά που έχουν εξαιρεθεί μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο ο επανυπολογισμός των συντάξεων, βάση των οποίων θα μειωθούν κατά 18% από την 1.1.2019.

Σε αυτό τον βαρύ κατάλογο θα πρέπει να προστεθούν οι πλειστηριασμοί που πρέπει να τρέξουν το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως επίσης οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σοβαρό ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το «νέο μνημόνιο» μέσα στο Μνημόνιο.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Οι θεσμοί πιστοποίησαν τις διατάξεις νόμου με τις οποίες σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά. Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης και πιστοποίησης της διενέργειάς τους. Για την πιστοποίηση ότι το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει πλήρως εφαρμοστεί, οι θεσμοί θα χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο παρακολούθησης για την επιβεβαίωση ότι διενεργείται μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, πιστοποιώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της μετάβασης στη βάση του πλήθους των προγραμματισμένων πλειστηριασμών σε φυσική μορφή, σε ηλεκτρονικούς.

«Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε σταθερή βάρη και στην περίπτωση όπου προκύψουν οποιαδήποτε εμπόδια, οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να τα αντιμετωπίσουν. Οι θεσμοί θα καταγράψουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η θετική αξιολόγηση θα αποτελεί ένα πρόσθετο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αποκρατικοποιήσεις

Από την έκθεση προκύπτει ότι έχουν υπολογιστεί έσοδα 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι από αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων από την πώληση του 67% του ΟΛΘ, του 5% του ΟΤΕ, την επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», την πώληση του 100% της Ελληνικό Α.Ε, του 66% του ΔΕΣΦΑ, την πώληση ποσοστού των ΕΛΠΕ. Περισσότερα έσοδα αναμένονται αν οι ελληνικές αρχές επιταχύνουν τις διαδικασίες για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ, την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 23% της ΕΥΑΘ.

Συνολικά από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 έως και το 2060, εκ των οποίων 13 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εκτός τραπεζικού τομέα. «Δεν προβλέπεται νέα ανακεφαλαιοποίηση σε αυτή τη φάση», σημειώνεται στην έκθεση.

Αφορολόγητο

Η ελληνική κυβέρνηση, τον Μάιο του 2018, θα φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 (σ.σ. αντί για το 2020), εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα. Εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ακριβούς επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι θετικός για την ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τους θεσμούς, τον Μάιο του 2018, οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία για την εφαρμογή των αντίμετρων από το 2019.

ΕΝΦΙΑ

Τον Μάιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει την προσαρμογή των συντελεστών φόρου του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή στους βεβαιωμένους φόρους σε σχέση με φέτος.

ΦΠΑ στα νησιά

Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιουνίου 2018.

Κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τους θεσμούς έχουν συμφωνήσει στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2018.

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου

Παρά την πρόοδο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκκαθάριση του στοκ και την εξάλειψη των παραγόντων συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2018.

Κόκκινα δάνεια

Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019. Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Συντάξεις

Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να γίνουν οι μειώσεις το 2019. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

ΕΚΑΣ

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις