Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κέρδη 36,4% και 14,5 δισ. σε ένα χρόνο για το Χρηματιστήριο – Συνεχή ρεκόρ στην αγορά ομολόγων

Χρηματιστήριο
Φωτογραφία Αρχείου

Στις αγορές μετοχών και ομολόγων έχει στηθεί ένα απίστευτο πάρτι, με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αν πιστέψει κανείς την ρήση ότι οι αγορές βλέπουν τουλάχιστον ένα 6μηνο μπροστά, τότε τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία είναι πίσω της και οι μπορεί να ευελπιστεί να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στα υψηλά 3ετίας, ενώ μόνο στο τελευταίο 12μηνο έχει καταγράψει άνοδο 36,4% που είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο διάστημα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει αυξηθεί κατά 14,5 δισ ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του ελληνικού διετούς κινήθηκε χθες στο 1,211%,ενώ αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς βρίσκεται στο 2,73%, και του δεκαετούς στο 3,79%

Τα νέα υψηλά τριετίας στην αγορά διέψευσαν και τους πιο αισιόδοξους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 872 μονάδες με άνοδο 1,62%. Το χρηματιστήριο ξεπέρασε ακόμα και τις 870 μονάδες, ενώ μια σειρά μετοχών έφθασαν σε νέα υψηλά.

Οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα «καύσιμα» της ανόδου και το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθεί στα τέλη Ιανουαρίου η άποψη των ξένων επενδυτών που θέλει τις ελληνικές τράπεζες να μην χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αφού είναι πεπεισμένοι ότι θα περάσουν, εύκολα ή δύσκολα τα stress tests. Οι ξένοι οίκοι διαβλέπουν μάλιστα ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πιάσουν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια. Μέσα αυτό το κλίμα η αγορά προχώρησε πολυ πιο εύκολα προς τις 870 μονάδες, συνεχίζοντας μια άνοδο που έχει ξεκινήσει απο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εάν σ’ όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι, οι τράπεζες καταφέρουν να ομαλοποιήσουν την αγορά ακινήτων – και η αξία των ενεχύρων που κατέχουν δεν επηρεαστεί – τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, ανάλογες των ευρωπαϊκών. Για να το πούμε καλύτερα όταν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές αυξάνονται τότε θα συμβεί και η πραγματική άνοδος στις τιμές των τραπεζών. Όσο περισσότερο μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, τόσο καλύτερα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, το χρηματιστήριο του οποίου η τύχη συνδέθηκε τα τελευταία χρόνια με το δράμα της Ελλάδας εξελίσσεται σε μία αγορά που υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης της χώρας.

Ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα κατακτούν νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού διετούς κινήθηκε το μεσημέρι στο 1,211%, χαμηλότερα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς βρίσκεται στο 2,73%, επίπεδο που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Υποχωρεί και το ελληνικό δεκαετές στο 3,79%.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων έρχεται τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να προετοιμάζει τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πιθανότατα με έκδοση επταετούς τίτλου, ενώ και η Alpha Bank προωθεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες η Τιτάν προχώρησε σε έκδοση ομολόγου, προγραμματίζοντας αρχικά να αντλήσει 50 εκατ. ευρώ αλλά εντέλει σήκωσε από την αγορά 100 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (2,375%).

Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού τίτλου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 και του ισπανικού σε χαμηλό επτά μηνών, με τις διαθέσεις των επενδυτών έναντι των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας να βελτιώνονται, τόσο μετά την αναβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch όσο και λόγω της αισιοδοξίας για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,54%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,88%, του πορτογαλικού στο 1,65% και του ισπανικού στο 1,35%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σταδιακά στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, εν μέσω εντεινόμενων εικασιών ως προς το πότε θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και την τελευταία εβδομάδα, στελέχη της Τράπεζας υποβάθμιζαν το ενδεχόμενο επικείμενης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις