Βέβαια, κανείς δεν θα περιμένει μέχρι το Πάσχα για να… μάθει αν θα πάρει χαρτοφυλάκιο. Ήδη έχουν μοιραστεί τα περισσότερα υπουργεία για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Ο Μάρτιν Σουλτς παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατείχε τους τελευταίους μήνες και ο προκάτοχός του στην ηγεσία του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν τα υπουργεία Οικονομικών (Όλαφ Σολτς), Εξωτερικών (Μάρτιν Σουλτς), Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ.
Οι Χριστιανοδημοκρατές της Μέρκελ (CDU) θα κρατήσουν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία: Άμυνας και Υγείας. Θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Τα πρόσωπα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο. Το υπουργείο Οικονομίας θα πάρει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Μέρκελ. Ανέλαβε και υπουργός Οικονομικών μετά αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει, σύμφωνα τα γερμανικά ΜΜΕ, ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εσωτερικών ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά ο Ζέεχοφερ επέμεινε να πάει στο κόμμα του και έτσι ήρθε ο συμβιβασμός.
Τα… κλειδιά στον Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς δεν γίνεται μόνος ο νέος Σόιμπλε. Γίνεται και αντικαγκελάριος της Γερμανίας! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel. Η πληροφορία αυτή ενισχύει εκείνη που θέλει τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτείται από την ηγεσία του SPD και αν γίνεται υπουργός Εξωτερικών. Αν επιβεβαιωθεί, επικεφαλής του SPD θα γίνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.
Πολλά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ζητούσαν επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες από τον Σουλτς να μείνει εκτός κυβέρνησης. Προτιμούσαν να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος. Αλλά φαίνεται πως εκείνος προτίμησε την υπουργική καρέκλα…
Αντίο Ντε Μεζιέρ
Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε στους Χριστιανοκοινωνιστές, δεν ήθελε να μείνει στην κυβέρνηση με άλλο υπουργείο. “Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ.
Και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Καυγάς για τα υπουργεία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.
Αλλά τελικά, επήλθε ο συμβιβασμός και η συμφωνία. Η οποία βέβαια θα περάσει από… κάποια κύματα ακόμα. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Οι Σοσιλαδημοκράτες θα κληθούν στις… κάλπες. Τα 450.000 μέλη του SPD θα ψηφίσουν επί τις συμφωνίας, σε μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.
Που (αλλού) συμφώνησαν
Οι συντηρητικοί της Μέρκελ (και οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ’ αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.
«Ναι» στη μετατροπή του ESM σε… ευρωπαϊκό ΔΝΤ
Το CDU και το SPD θέλουν να μετατρέψουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσιεύει το Reuters.
Τα δύο κόμματα αναφέρουν επίσης ότι στηρίζουν τα δημοσιονομικά μέσα που θα προστατεύουν την ευρωζώνη από οικονομικές κρίσεις και τάσσονται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Θέλουμε έναν προϋπολογισμό (της Ε.Ε.) για τις μελλοντικές δαπάνες που θα στοχεύει στο να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την Ευρώπη», επισημαίνουν οι δύο πλευρές στο προσχέδιο της συμφωνίας που εκτείνεται σε 177 σελίδες.
«Η μεταρρύθμιση της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν η Γερμανία και η Γαλλία εργαστούν από κοινού με όλες τους τις δυνάμεις», τονίζουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ