Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη; Ότι επιστρέφει σταδιακά η χώρα στην κανονικότητα, αλλά είναι δεδομένο ότι ο δρόμος είναι μακρύς και περνάει από πολλά στάδια.
Ένα εξ αυτών είναι η αξιολόγηση των οίκων. Όσο τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως «σκουπίδια», η χώρα δεν θα μπορεί να δανείζεται με επιτόκια τύπου Πορτογαλίας. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν στάδια και δοκιμασίες, που η κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει, χωρίς πισωγυρίσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές .
Το βιβλίο έκλεισε με προσφορές κοντά στα 7 δισ. ευρώ, και την απόδοση του επταετούς να διαμορφώνεται στο 3,5%. Το δημόσιο θα αντλήσει ποσό 3 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, αν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους , συμπληρώνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» (guidance) στο 3,75%. Το συγκεκριμένο ποσοστό λίγο αργότερα μειώθηκε στο εύρος 3,5-3,625% και εν τέλει κλείδωσε στο 3,5%.
«Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».
Ελληνικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες συναλλαγές» (σ.σ. το ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο και το swap του Νοεμβρίου).
Η επόμενη κίνηση της Ελλάδος, είναι προγραμματισμένη για το προσεχές καλοκαίρι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές.
Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Επιτόκιο των αγορών και spreads τα οποία, αν και αποκλιμακούμενα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν η Κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γίνονταν με καλύτερους όρους, ειδικά σε μια περίοδο άφθονης ρευστότητας στην οικονομία, ως βήμα μιας δομημένης στρατηγικής βιώσιμης εξόδου από τα Μνημόνια.
Δυστυχώς όμως σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Και έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.
Οι πολίτες αναζητούν πλέον ρεαλιστική ελπίδα και όχι νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή και μια άλλη ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση».
Του Θανάση Παπαδή