Τόνισε ότι το κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί, προσθέτοντας «δεν χρειάζεται εφησυχασμός και από αυτή την σκοπιά καταγγέλλουμε την κυβέρνηση όταν καλλιεργεί τέτοιον εφησυχασμό ή τα παραπέμπει όλα στον “διεθνή παράγοντα”, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ κλπ. Όλοι αυτοί οι “παράγοντες”, συνιστούν παράγοντες πραγματικής αποσταθεροποίησης της κατάστασης, ανασφάλειας και όχι ασφάλειας».
Χαρακτήρισε «επικίνδυνες προσεγγίσεις» τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι «επειδή οι Αμερικανοί δεν τα βρίσκουν με τους Τούρκους, παρότι το θεωρούν προνομιακό οικόπεδο στα γεωπολιτικά τους, απ’ αυτό μπορεί να ωφεληθούμε». Αναφέρθηκε στο παζλ των ανταγωνισμών στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία “στην αγκαλιά της Ρωσίας”, όπως επίσης δεν θέλουν την Τουρκία να έχει ισχυρή και κυρίως ηγεμονεύουσα θέση στην περιοχή, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δεν την θέλουν και αντίπαλό τους.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παίζουν τον δικό τους ρόλο για την εξυπηρέτηση των δικών τους στόχων, στηρίζοντας, πχ τους Κούρδους ώστε να έχουν παρέμβαση και ρόλο στην Συρία σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, αλλά και την Κίνα, ενώ “παίζουν παιχνίδια” και στο εσωτερικό της Τουρκίας και με άλλα κόμματα πέραν του ΑΚΡ και τόνισε:
«Οι ΗΠΑ διόλου δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή μια γενικά αίσθηση καλής γειτονίας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους πολιτικά, εμπορικά, στρατιωτικά, οικονομικά συμφέροντα, αυτά θα υπηρετήσουν στην περιοχή, αυτά προωθούν».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία “εργαλειοποιεί” σιγά-σιγά την τουρκοποίηση του Αιγαίου, απάντησε ότι «προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί».
“Παράγοντες αποσταθεροποίησης ΝΑΤΟ και Ε.Ε”
Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης δεν συνηγορούν στην φιλία και την συνεργασία των λαών, όπως δεν συνηγορούν η ενίσχυση της βάσης της Σούδας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και του Αράξου που είναι έτοιμη να υποδεχθεί πυρηνικά αμερικάνικα όπλα, ενώ ομοίως δεν συνηγορεί και η ενίσχυση των βάσεων σε γειτονικές χώρες. «Η λύση βρίσκεται μόνο στην κινητοποίηση και του ελληνικού λαού και του τούρκικου λαού και των γειτονικών βαλκανικών λαών και του κυπριακού λαού και των λαών της Μέσης Ανατολής, σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και οι διεθνείς ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ανέφερε ότι “πάνε πακέτο” οι εξελίξεις με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο με το θέμα της πΓΔΜ, καθώς «στα Βαλκάνια ανταγωνιστικά συμφέροντα και μάλιστα είναι ακριβώς τα ίδια δηλαδή είναι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κλπ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις που έχουν οικονομικά συμφέροντα». Επισήμανε δε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να έχουν υπό την επιρροή τους την πΓΔΜ, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, ενώ ταυτόχρονα επενδύουν και στην εδραίωση των στρατιωτικών τους βάσεων.
Γι΄ αυτούς τους λόγους, προσέθεσε, επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και γι΄ αυτό «βάζουν την ελληνική κυβέρνηση να επιδεικνύει αυτήν την πρεμούρα να λυθεί εδώ και τώρα το όνομα», αλλά «χωρίς να λυθούν τα άλλα στοιχεία αλυτρωτισμού» και να επέλθουν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ενώ, ταυτόχρονα γι΄ αυτό βάζουν την ελληνική κυβέρνηση «να υπογράψει σύμφωνο στρατηγικής συμφωνίας με την Αλβανία, χωρίς όμως να έχουν επιλυθεί ουσιαστικά και καίρια ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως είναι το ζήτημα των Τσάμηδων, οι εθνικισμοί και οι διεκδικήσεις της Αλβανίας για “Μεγάλη Αλβανία”, που έχει σηκώσει στην προπαγάνδα της». Αν ληφθούν υπόψη και οι σχέσεις της Τουρκίας με την πΓΔΜ και την Αλβανία «γίνεται επικίνδυνο αυτό το τρίγωνο για παραπέρα εμπλοκές και συγκρούσεις», σημειώνει ο γγ του ΚΚΕ
“Δεν ψηφίζουμε ονομασία αν δεν αλλάξει το σύνταγμα”
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψήφιζε στη Βουλή ονομασία “Gorna Macedonia, αλλά με διεθνή συμφωνία τέρμα ο αλυτρωτισμός, δεκτό το απαραβίαστο των συνόρων κλπ” απάντησε «όχι, αυτά είναι λόγια του αέρα. Εμείς βάζουμε συγκεκριμένο ζήτημα, ναι μεν σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα καθορίζει ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, αλυτρωτισμοί, που σημαίνει δεν υπάρχει “Μακεδονικό” έθνος, δεν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία συνιστούν λόγους αλυτρωτισμού, διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Αλλά αυτά υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που σημαίνει ότι από αυτό το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξουν».
Σημειώνοντας δε ότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου «η Μακεδονία με τη γεωγραφική της έννοια, η αρχαία Μακεδονία, έχει μοιραστεί κατά 51% στην Ελλάδα, αυτή πλέον είναι ελληνική, κατά 31% στη δημοκρατία των Σκοπίων και ανήκει εκεί, γεωγραφικά και βεβαίως στη Βουλγαρία η Μακεδονία του Πιρίν που έχει δοθεί κατά 8,5% και ένα 0,5% στην Αλβανία» επισήμανε:
«Εμείς δεν θέλουμε αλλαγές συνόρων, άρα λοιπόν δεν βάζουμε από τη μεριά μας αλυτρωτικές θέσεις, εθνικιστικές θέσεις, όπως έκαναν κάποιοι στα πρόσφατα συλλαλητήρια που έγιναν και για αυτό αντιταχθήκαμε, αλλά πρέπει να υπάρχει ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς. Να είμαστε ενάντια στο “διαίρει και βασίλευε”, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και βεβαίως, ένας βασικός όρος γιατί θα καταψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία, που θα μιλάει μόνο για το όνομα και με γενικές διεθνείς διακηρύξεις για αλυτρωτισμό και όλα αυτά, ότι δήθεν τα καταργεί και ότι δήθεν δεν θα ισχύουν, είναι η μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο».