Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συνεπή και αταλάντευτη πορεία Ελλάδος και Ιρλανδίας εντός ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι την ίδια στιγμή άλλοι Εταίροι μας είτε δυστροπούν κατά την εκτέλεση στοιχειωδών ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, όπως π.χ. εκείνων που αφορούν το Προσφυγικό Ζήτημα –«υπαρξιακό» για τον Ανθρωπισμό και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας- είτε, ακόμη χειρότερα, εγκαταλείπουν το Ευρωπαϊκό Σκάφος λόγω αμιγώς οικονομικών υπολογισμών, αμφίβολης άλλωστε ορθότητας.
Απευθυνόμενος στους πρώτους, διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για τους Λαούς της, χώρος δικαιωμάτων αλλά και χώρος υποχρεώσεων, που απορρέουν από την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, η εκπλήρωση των οποίων συνιστά στοιχειώδες χρέος που κρίνει το αν αξίζει κάποιος να θεωρείται Ευρωπαίος. Ενώ στους δεύτερους, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πριν απ’ αυτούς και θα υπάρξει και χωρίς αυτούς, καλώντας τους, ταυτοχρόνως, να ξανασκεφθούν την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ιδίως για την δική τους ιστορία και προοπτική.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, επίσης, ότι τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ιρλανδοί έχουν αποδείξει ότι είναι συνειδητοί Ευρωπαίοι, ιστορικώς, πολιτισμικώς και ιδεολογικώς και σημείωσε τις κοινές αρχές και αξίες που διέπουν τους Έλληνες και τους Ιρλανδούς διαχρονικά, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ιρλανδία είναι δύο μικρές γεωγραφικώς Χώρες, οι οποίες όμως διαθέτουν μια Διασπορά που ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθός τους, ενώ οι πολίτες τους δεν μπορούν να ζήσουν παρά μόνον ελεύθεροι και υπό καθεστώς Δημοκρατίας.
Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Ιρλανδό ομόλογό του, τόνισε ότι πρόκειται για μια κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, που έχει αφιερώσει την ζωή της στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Οι κοινές αξίες
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το γεγονός ότι η μελλοντική του σχέση με την ΕΕ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το νησί της Ιρλανδίας, καθώς και για την ειρηνευτική διαδικασία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας κ. Μίκαελ Χίγκινς στην αντιφώνησή του.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ιρλανδία συνεχίζει να εργάζεται με τα κράτη-μέλη και την ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις του άρθρου 50 και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες, όπως είπε, προς την Ελληνική Δημοκρατία για την φιλία και την αλληλεγγύη, που δείχνει καθώς από κοινού αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Χίγκινς αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και αρχές που συνδέουν Ιρλανδία και Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση των δυο λαών και τους αγώνες τους για Ελευθερία και Δημοκρατία. Καταλήγοντας, υπογράμμισε τα περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο να επισκεφθεί σύντομα την Ιρλανδία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ