Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων.