Πέμπτη, 18 Ιουλ.
35oC Αθήνα

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η μεταβίβαση 137 διαμερισμάτων στα προσφυγικά!

ΣτΕ

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Αθηναίων κατά της μεταβίβασης 137 εκ των συνολικά 228 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΣτΕ κατέληξε ότι είναι συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η μεταβίβαση των 137 από τα συνολικά 228 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού.

Η απόφαση του ΣτΕ

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τα ακίνητα του προσφυγικού συνοικισμού δεν ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. Κι αυτό διότι κρίθηκε ότι δεν απέδειξε (σ.σ. ο Δήμος) την κυριότητα επί των συγκεκριμένων ακινήτων. Αλλά ούτε προσκόμισε κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με το ΣτΕ η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, που αν επιθυμεί μπορεί να προσφύγει ο Δήμος Αθηναίων.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΠΙΠΕΔ. Κι αυτό διότι είναι χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομίας της Ευρώπης (ν. 2039/1992) δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

Παράλληλα, στην απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις