Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Αβραμόπουλος: Η κατάσταση στα σύνορα της Ε.Ε σταθεροποιείται

Αβραμόπουλος

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση στα εξωτερικά μας σύνορα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, χάρη στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος κήρυξε στις την έναρξη του ετήσιου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μετανάστευση, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργο Ντάση.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως «έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από τη συζήτηση για τη μεταναστευτική κρίση, και να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση της μετανάστευσης σε πραγματική ευκαιρία προς όφελος όλων μας, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη «να επικεντρωθούμε τώρα στην ένταξη στις κοινωνίες μας όσων έχουν αποκτήσει το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό και τις οικονομίες μας, και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο λαϊκισμός, με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση και την περαιτέρω διαίρεση των κοινωνιών μας.

“Η ένταξη των προσφύγων είναι προτεραιότητά μας”

Επιχειρηματολογώντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως η αποτελεσματική ένταξη όλων όσοι έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων, είναι επίσης επωφελής για τις γηράσκουσες κοινωνίες μας και για τις αγορές εργασίας, καθώς θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες που παρουσιάζονται σε πολλούς τομείς. «Σε ορισμένους έχει ίσως δημιουργηθεί η ανησυχία ότι δίνουμε προτεραιότητα στους μετανάστες σε βάρος όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλες οι προσπάθειες μας είναι αλληλένδετες και έχουν ως σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο συνεκτικών κοινωνιών» προσέθεσε και εξήγησε πως για τον λόγο αυτό η ένταξη αποτελεί, από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τον ίδιο προσωπικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως «τον Μάιο του 2017 εγκαινιάσαμε την πρωτοβουλία “Μαζί με τους εργοδότες για την ένταξη”, με σκοπό να αναδείξουμε τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης στην Ευρώπη, και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων» και σημείωσε πως πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2017, υπέγραψε, μαζί με την επίτροπο Μαριάν Τισέν, την πρωτοβουλία για μια «Ευρωπαϊκή Εταιρική σχέση για την Ένταξη» με τους ευρωπαίους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους προκειμένου να ενθαρρυνθεί μια πραγματικά πολυμερή προσέγγιση.

Τόνισε μάλιστα πως οι δημόσιες αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της ένταξης, ξεκινώντας από την αγορά εργασίας.

Εστιάζοντας στο θέμα του φετινού φόρουμ που ήταν η ένταξη στην αγορά εργασίας, ο κ. Αβραμόπουλος το χαρακτήρισε επίκαιρο και υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν οι τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας των ενδιαφερομένων φορέων, τη βελτίωση της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων, και την προώθησης της κανονικής απασχόλησης, της αξιοπρεπούς εργασίας και της ποικιλομορφίας στην αγορά εργασίας. «Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που διαθέτουν πολλοί από τους μετανάστες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες» συμπλήρωσε και συμπέρανε πως η ένταξη αφορά και σε μια πιο «έξυπνη» οικονομία. «Έχει ήδη υπάρξει σημαντική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα στην Ευρώπη, από κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» παρατήρησε και χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία. «Δεν μπορούμε να ενεργούμε μεμονωμένα σε αυτόν τον τομέα. Και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα κάνουν τη διαφορά στην πράξη» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαική Ένωση είπε πως πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των εμποδίων που είναι κοινά, είτε αφορούν στην εκμάθηση της γλώσσας και την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είτε την απόκτηση της πρώτης θέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης» και προσέθεσε: «Η ένταξη δεν αποτελεί απλώς κοινή ευθύνη και στόχο. Έχει καθοριστική σημασία για τη συνοχή των κοινωνιών μας στο σύνολό τους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιτρόπου, μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Ντάσης τον ευχαρίστηκε και εξήρε το έργο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Ντάσης, όπως σημειώνεται, υπογράμμισε τα εξής: «κύριε επίτροπε, η δουλειά που κάνετε στην Επιτροπή είναι πολύ σημαντική. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί είστε πάντα διαθέσιμος όταν υπάρχει ανάγκη και ιδιαιτέρως για την σημαντική συνεργασία μας και αυτό σας το αναγνωρίζουμε».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις