Τρίτη, 23 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Ιστορική αναδρομή από το 1948 στο σήμερα

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018

Στις 9 Μαρτίου ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 στην Νότια Κορέα. Η ελληνική συμμετοχή είναι έτοιμη να δώσει τον καλύτερό της εαυτό!

Στις ίδιες εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λίγες μέρες πριν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, έρχονται τώρα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018! Οι αγώνες ατόμων με αναπηρία διεξάγονται από τις 9 Μαρτίου 2018 έως τις 18 Μαρτίου.

Η υποδοχή της ελληνικής ομάδας

Η επίσημη τελετή υποδοχής της ελληνικής ομάδας πραγματοποιήθηκε στο Παραολυμπιακό Χωριό. Η αρχηγός αποστολής, Αναστασία Γκούφα ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Αγώνες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη 5η συμμετοχή της Ελλάδας. Προηγήθηκαν οι Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι 2002, του Τορίνο 2006, του Βανκούβερ 2010 και του Σότσι 2014.

Ο Δήμαρχος του χωριού Ιουνσό Παρκ, πρώην δικαστής και βουλευτής καλωσόρισε την Ελληνική Ομάδα και ακολούθησε το τελετουργικό έπαρσης της Ελληνικής σημαίας και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Παραολυμπιακό Χωριό βρέθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα Ιφηγένεια Κοντολέωντος η οποία παρακολούθησε την τελετή υποδοχής και επισκέφτηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Ομάδας.

Ο αθλητής της Παραολυμπιακής Χιονοσανίδας (Para Snowboard) Κωνσταντίνος Πετράκης από τη Βέροια, Ημαθίας θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητής θα αγωνιστεί στις 12 Μαρτίου στο Snowboard Cross  και στις 16 Μαρτίου στο Bank Slalom.

«Τα συναισθήματα μου είναι τρελά! Είναι όνειρο κάθε αθλητή να εκπροσωπήσει την χώρα του στους Ολυμπιακούς ή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες», είναι τα πρώτα του λόγια με τα οποία υποδέχεται την κλήση μας ο Κωνσταντίνος Πετράκης.

Και συμπληρώνει: «Ήμουνα στο βουνό και έκανα προπόνηση την στιγμή που μου τηλεφώνησαν από την Παραολυμπιακή Επιτροπή και μου ανακοίνωσαν τα νέα. Δέχθηκα τα συγχαρητήρια άλλων αθλητών που έκαναν προπόνηση εκείνη την στιγμή και χάρηκα. Μη ξεχνάμε ότι  από την Ημαθία ήταν και οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από λίγες ημέρες στη Νότια Κορέα. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και εγώ είμαι από την Ημαθία που θα μαι στους Παραολυμπιακούς».

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Μια σύντομη ιστορική αναδρομή από το 1948 στο σήμερα

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ. Τότε, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες. Έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα. 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για την Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση και τον Στίβο.

Από τότε, διεξάγονται κάθε 4 χρόνια. Μάλιστα, συμβαίνουν πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν από το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η συμμετοχή της Ελλάδας

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 12 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 9 Χειμερινοί. Οι Αγώνες αυτοί έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 αναμένονται με ανυπομονησία.

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 είναι γεγονός! Καλή επιτυχία στην ελληνική συμμετοχή!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις