Πέμπτη, 25 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΔΕΗ: Έρχεται εθελούσια – Ποιος είναι το φαβορί για το Αμύνταιο

ΔΕΗ: Έρχεται εθελούσια – Ποιος είναι το φαβορί για το Αμύνταιο

Την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ περιέγραψε ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ανοίγοντας όλα τα χαρτιά του.

Μίλησε για την επικείμενη πώληση των μονάδων, τον ανταγωνισμό, το θέμα των χρεών, και βέβαια το καυτό θέμα των ημερών το Αμύνταιο και την θέση της ΔΕΗ απέναντι στους ιδιώτες ενδιαφερομένους.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι στα σκαριά πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πλεονάζοντος προσωπικού αλλά και νέες προσλήψεις συνολικά στις εταιρίες του ομίλου ΔΕΗ. Παράλληλα απεύθυνε νέα πρόσκληση σε εγχώριους παραγωγούς ρεύματος και βιομηχανίες να συμμετάσχουν στον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων.

Ο πρόεδρος της εταιρίας άνοιξε θέμα ευελιξίας της διοίκησης τόσο στις προσλήψεις όσο και στη δυνατότητα χορήγησης κινήτρων για την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στη ΔEΗ. Ο ίδιος έθιξε το ζήτημα με αφορμή τη μεταφορά της εταιρίας στο Υπερταμείο χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο θεσμό ως «ευεργετικό». Όπως είπε, με το Υπερταμείο θα είναι πιο εύκολες για παράδειγμα οι προσλήψεις προσωπικού που θέλουμε. Τώρα η εταιρία με πολιτικό προϊστάμενο είναι δύσκολο για παράδειγμα να λάβει τέτοιες αποφάσεις καθώς ο εκάστοτε υπουργός θα λαμβάνει υπόψη του το πολιτικό κόστος.

Ο ίδιος ήγειρε θέμα και εθελουσίας εξόδου προσωπικού από τις εταιρίες, σημειώνοντας πως ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 50 χρόνια. Πρόσθεσε δε, ότι μπορούν να καλυφθούν κενά με νέους εργαζόμενους εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό λειτουργικά κόστη. Ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη με βάση τη μελέτη της McKinsey, την οποία και αναμένει.

Αναφορικά με το προσωπικό στις προς πώληση μονάδες, ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στους νέους ιδιοκτήτες για πέντε χρόνια.

Συμπλήρωσε, όμως, πως οι νέοι σε ηλικία θα μεταφερθούν στους νέους επενδυτές που θα αποκτήσουν τις μονάδες, κάποιοι θα απορροφηθούν από τη ΔEΗ και άλλοι θα αποχωρήσουν με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα προβλέπει κίνητρα.

Ο πρόεδρος της εταιρίας έδειξε ως προς τα προαναφερόμενα τη μονάδα της Μεγαλόπολης που απασχολεί 1.500 άτομα. Ανήγγειλε ακόμη και την κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο θα επιλύει την αδικία του τρόπου υπολογισμού της αποζημίωσης απόλυσης με το εφάπαξ συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστή και τη σύσταση κοινής εταιρίας με τη General Electric στην οποία θα μεταφερθεί το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για τις μονάδες παραγωγής.

Ανοικτή πρόσκληση στους επενδυτές

Με αφορμή τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, ο πρόεδρος έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές κινεζικές εταιρίες αλλά και από δύο εγχώριους παραγωγούς.

Ο ίδιος απηύθυνε νέα πρόσκληση προς ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανίες να συμπράξουν σε σχήματα και να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, οι νέες εταιρίες και οι μονάδες τους θα μπορούν να κάνουν διμερή συμβόλαια εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές για τα εργοστάσια.

Αμύνταιο

Αναφορικά με το θέμα του Αμυνταίου ο κ. Παναγιωτάκης είπε η εταιρία έχει στα χέρια της την πρόταση της Μυτιληναίος, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς κι εκείνη του ομίλου Κοπελούζου.

Αναφορικά με την πρόταση της «Μυτιληναίος», ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι «αυτή περιλαμβάνει τη διάθεση σε μας ενός ποσού 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μονάδας. Το Αμύνταιο είναι μονάδα χαμηλής απόδοσης και με την αποθείωση θα είναι χαμηλότερης. Για να σταθεί χρειάζεται διμερή συμβόλαια. Τα 110 εκατ. ευρώ που δίνει η Μυτιληναίος αντιστοιχούν ουσιαστικά στην προπληρωμή ρεύματος για ένα χρόνο. Δεν μας βοηθά αυτή η πρόταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πριν τέσσερις μέρες, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, έλαβε και την πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔEΗ «οι προτάσεις του κ. Γιώργου Περιστέρη και του ομίλου Κοπελούζου προβλέπουν τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρίας για τον ΑΗΣ Αμυνταίου με μετοχική συμμετοχή. Προτιμάμε τη συνεργασία αυτής της μορφής».

Κατά τον κ. Παναγιωτάκη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με την Μυτιληναίος, «από την οποία ζητήσαμε αντίστοιχη πρόταση. Στις πρώτες συζητήσεις μας απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο λιγνίτης κι εμείς αντιτείναμε την παρουσίαση στοιχείων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔEΗ.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Στα 2,8 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔEΗ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη.

Όπως εξήγησε 1,6 δισ.. ευρώ είναι τα χρέη που δεν έχουν διακανονιστεί, σε 700 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές 600.000 πελατών που έχουν αλλάξει ΑΦΜ ή πάροχο ενώ τα διακανονισμένα χρέη είναι 500 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις