Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Στίβεν Χόκινγκ: Ίσως άλλαξε τον κόσμο λίγο πριν πεθάνει με το Πολυσύμπαν!

Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν
Φωτογραφίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Δύο μόλις εβδομάδες πριν φύγει από την ζωή, ο Στίβεν Χόκινγκ κατέθεσε μια ερευνητική εργασία που ίσως αποτελέσει… επανάσταση!
– Ο διάσημος κοσμολόγος υποστηρίζει στην εργασία του πως μπορεί να αποδείξει την θεωρία για το Πολυσύμπαν!
– Ότι δηλαδή εκτός από το δικό μας σύμπαν υπάρχουν και… αμέτρητα παράλληλα
– Θεωρεί ότι η απόδειξη μπορεί να έρθει μέσω ενός ανιχνευτή στο διάστημα
– Το δεύτερο σκέλος της εργασίας είναι… λίγο πιο “σκοτεινό” – Μιλά για το τέλος του κόσμου!

Μόλις δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, ο Στίβεν Χόκινγκ κατέθεσε μια ερευνητική εργασία που ίσως αποδειχθεί ιστορική! Ίσως αλλάξει για πάντα τον κόσμο, όπως μέχρι τώρα τον γνωρίζαμε! Ίσως ο… ροκ σταρ της κοσμολογίας, το λαμπρότερο μυαλό της εποχής μας, άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά μερικές μόλις ημέρες πριν φύγει από την ζωή, στις 14.03.2018. Μια εργασία στην οποία η λέξη Πολυσύμπαν, που αποτελεί ένα μυστήριο, κυριαρχεί.

Αυτά λέει στην τελευταία του εργασία ο Στίβεν Χόκινγκ

Στην ερευνητική αυτή εργασία, ο διάσημος κοσμολόγος αναφέρεται σε δύο ζητήματα:

Πρώτον, αποκαλύπτει το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία για το Πολυσύμπαν. Δηλαδή το ενδεχόμενο της ύπαρξης άπειρων ή πεπερασμένων δυνατών Συμπάντων, συμπεριλαμβανομένου και του ιστορικού σύμπαντος το οποίο βιώνουμε.

Δεύτερον, προβλέπει το τέλος της ύπαρξης του κόσμου (μας)!

Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Η θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για το Πολυσύμπαν

Η θεωρία του Πολυσύμπαντος αναφέρει πως το σύμπαν στο οποίο ζούμε είναι απλά ένα από τα πολλά που δημιουργήθηκαν από το Big Bang. Η εργασία του Χόκινγκ συζητά την ιδέα πως θα μπορούσαμε να “μετρήσουμε” τα υπόλοιπα σύμπαντα. Κι αυτό χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή που θα είναι τοποθετημένος σε διαστημόπλοιο.

Click4more: Stephen Hawking: 10 «σταθμοί» της ζωής του

Εάν αυτά τα στοιχεία συλλέγονταν όσο ο διάσημος κοσμολόγος βρίσκονταν εν ζωή, αυτό θα σήμαινε το εξής: Πως θα βραβεύονταν με βραβείο Νόμπελ… χωρίς δεύτερη κουβέντα! Κάτι το οποίο δεν συνέβη όσο ζούσε.

Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Ο Thomas Hertog συνέγραψε με τον Χόκινγκ την συγκεκριμένη ερευνητική εργασία. Ο τίτλος της είναι: “A Smooth Exit from Eternal Inflation”. Ο Hertog δήλωσε στους Times: “Είχε πολλάκις προταθεί για το βραβείο Νόμπελ και θα έπρεπε να το έχει κερδίσει. Πλέον δεν θα μπορέσει ποτέ”.

“Έβλεπε” το Πολυσύμπαν από το 1983!

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, πάντως, είναι πως ο Στίβεν Χόκινγκ δεν αναφέρθηκε τώρα για πρώτη φορά στο Πολυσύμπαν. Σε μια εργασία του 1983, την οποία υπέγραφε μαζί με τον James Hartle, ο διάσημος κοσμολόγος εξηγούσε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Υποστήριζε επιπλέον, πως το Big Bang δημιούργησε επίσης έναν άπειρο αριθμό άλλων συμπάντων. Καθένα από τα οποία δημιουργούσε το δικό του.

Click4more: Οι ατάκες του Stephen Hawking που έγραψαν ιστορία

Αυτή η “θεωρία του πληθωρισμού” (σ.σ. Inflation), της εκθετικής διαστολής του σύμπαντος, πριν “παγιωθεί” σε μικρότερους ρυθμούς επέκτασης, ήταν αδύνατο να επαληθευτεί.

Στίβεν Χόκινγκ Πολυσύμπαν

Ο Hertog υποστηρίζει πως μαζί με τον Στίβεν Χόκινγκ θέλησαν να πάρουν την ιδέα του Πολυσύμπαντος και να την μετατρέψουν σε ένα “επιστημονικό πλαίσιο επαλήθευσης”.

Το τέλος του κόσμου!

Και ερχόμαστε στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας. Διότι η -ενδεχομένως- πρωτοποριακή έρευνα υποστηρίζει πως η ύπαρξη της γης θα καλυφθεί από το απόλυτο σκοτάδι όταν εξαντληθεί η ενέργεια των αστέρων.

Η ιδέα πως τελικά η ζωή όπως την γνωρίζουμε θα καλυφθεί από… σκοτάδι, παραμένει το νούμερο 1 πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κοσμολόγων. Ο Neil Turok είναι επιστήμονας και διευθυντής του ξακουστού ερευνητικού κέντρου Perimeter Institute, στον Καναδά. Και δηλώνει… μπερδεμένος ως προς το γιατί ο Στίβεν Χόκινγκ βρίσκει αυτή την ιδέα ενδιαφέρουσα.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η δουλειά του βρετανού επιστήμονα, που πέθανε στις 14.03.2018 σε ηλικία 76 ετών, ίσως είναι η πρόοδος που ο τομέας της κοσμολογίας τόσο πολύ χρειάζεται.

Κι αυτό οφείλεται σε έναν και… σημαντικό λόγο: Το ότι αυτή η θεωρία του Χόκινγκ θα μπορούσε να επαληθευτεί. Η καθηγήτρια κοσμολογίας, Carlos Frenk, συμφωνεί πως μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να “μετρηθεί” η ύπαρξη παραλλήλων συμπάντων.

Συγκεκριμένα δηλώνει: “Η ενδιαφέρουσα ιδέα στην εργασία του Χόκινγκ είναι πως το Πολυσύμπαν άφησε το “αποτύπωμά” του στην ακτινοβολία που διεισδύει στο σύμπαν μας και πως θα μπορούσαμε να το “μετρήσουμε” με έναν ανιχνευτή στο διάστημα“.

Η Frenk, παράλληλα, συμφωνεί πως ενδεχόμενες αποδείξεις παράλληλων συμπάντων θα έφερναν τα… πάνω – κάτω στην αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.

Πηγή: dailymail.co.uk
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις