Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Αυτά τα νησιά θέλουν οι Τούρκοι – Τα επικίνδυνα σημεία για απόβαση από τις Οινούσσες ως τη… Γαύδο!

– Ο χάρτης των διεκδικήσεων από το βόρειο Αιγαίο ως το Λιβυκό Πέλαγος!
– Η άσκηση με σενάριο απόβασης απέναντι από τη Χίο και η κλιμάκωση των προκλήσεων
– Τα κατοικημένα νησιά και οι βραχονησίδες που βάζουν στο στόχαστρο οι Τούρκοι

Την ώρα που οι Τούρκοι με όλα τα μέσα αυξάνουν την προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ επανέρχεται στη δημοσιότητα με δηλώσεις πολιτικών τόσο από τον κυβερνών κόμμα όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης το ζήτημα… κατάληψης τουρκικού εδάφους από την Ελλάδα. Η Τουρκία μετά τις γκρίζες ζώνες πέρασε σε διεκδίκηση εδαφών που περιλαμβάνουν 152 νησιά και βραχονησίδες από το βόρειο Αιγαίο ως τη Γαύδο, νότια της Κρήτης!

Είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” με τα νησιά που έχει βάλει σε γκρίζα ζώνη η Τουρκία και ο οποίος περιλαμβάνει από βορά προς νότο:

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΘΥΜΑΙΝΑ

ΑΡΚΙΟΙ

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ

ΠΛΑΤΗ

ΚΙΝΑΡΟΣ

ΛΕΒΙΘΑ

ΓΥΑΛΙ

ΣΥΡΝΑ

ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

ΓΑΥΔΟΣ

Πηγή χάρτη εφημερίδα Τα Νέα

Άφωνη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πρώτα παρακολούθησε μια τουρκική ακταιωρό να επιδιώκει σύγκρουση με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού και ύστερα το τουρκικό σκάφος να εμβολίζει το περιπολικό του Λιμενικού. Στη συνέχεια ήρθε η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο με την τουρκική πλευρά να σπάει μια “παράδοση” που ήθελε να λύνονται επί τόπου τέτοιου είδους ζητήματα και ύστερα η Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ δεκαετιών για τη μη διενέργεια ασκήσεων κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών. Η κλιμάκωση είναι σαφής και σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν είναι μόνο η ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού την 25η Μαρτίου και το Πάσχα στο Αιγαίο, αλλά και κάποιες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων των τελευταίων ημερών που στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στην Αθήνα.

Μια τριπλή άσκηση έγινε σε συγκεκριμένα και πολύ ευαίσθητα για την Ελλάδα σημεία. Από 12 ως 16 Μαρτίου οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις απέναντι από τη Σαμοθράκη, απέναντι από τη Χίο και απέναντι από τη Ρόδο. Ειδικά στην περίπτωση της Χίου υπάρχει η τουρκική βάση στον κόλπο της Φώκαιας όπου χτυπάει η καρδιά του αποβατικού στόλου και της περιβόητης ταξιαρχίας πεζοναυτών, μιας ταξιαρχίας που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να απειλεί τα απέναντι ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες.

Μπορεί “ξαφνικά” τα τουρκικά σκάφη να “εξαφανίστηκαν” από την περιοχή των Ιμίων και η τουρκική πλευρά να αποφεύγει στο συγκεκριμένο σημείο τις προκλήσεις, ωστόσο σε σχεδόν καθημερινή βάση υπάρχουν στρατηγικού τύπου κινήσεις (όπως η παραπάνω άσκηση) οι οποίες στέλνουν συγκεκριμένο μήνυμα.

Όπως λέει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο δρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική δεν υπάρχει το εάν, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει μια εμπλοκή.

Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η τακτική του Ερντογάν που πέρασε από την απλή διεκδίκηση κάποιων κατά την Τουρκία “γκρίζων” περιοχών στον χάρτη στην αμφισβήτηση της ίδιας της συνθήκης της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις