Ασφαλής μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού δηλώνει η Μαρία Εφίμοβα, η Ρωσίδα που “τροφοδότησε” με πληροφορίες την Μαλτέζα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 2017.
Η Εφίμοβα ήταν στέλεχος της Μαλτέζικης τράπεζας “Pilatus Bank”, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των Panama Papers. Με τις πληροφορίες της η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια διευκολύνθηκε στο να αποκαλύψει τις σχέσεις της κυβέρνησης Μουσκάτ με το σκάνδαλο.
Γι αυτό μάλλον και η Μαλτέζικη κυβέρνηση έχει εκδώσει εναντίον της δύο εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο η Ρωσίδα κατλεφυγε στην Ελλάδα, όπου και παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές, οι οποίες την οδήγησαν στον Κορυδαλλό.
“Κινδυνεύω”
Με δηλώσεις της στην κυριακάτικη “RealNews”, η Εφίμοβα δηλώνει πως φοβάται για την ζωή της και πως εαν γυρίσει στην Μάλτα, κινδυνεύει. Μάλιστα τόνισε ότι αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού και πιο ήρεμη.
“Προσπάθησαν να την μπλέξουν ακόμα και με την δηλητηρίαση του Σκριπάλ”
Ο Έλληνας σύζυγος της Εφίμοβα, όπου διέφυγε μαζί της στην Ελλάδα, δηλώνει πως έχει στηθεί πλεκτάνη εναντίον της, και πως πήγαν να την συνδέσουν ακόμα και… για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ.
“Κάποιοι την τρομοκράτησαν και γι αυτό επέλεξε να παραδοθεί. Η ζωή της θα βρεθεί σε κίνδυνο στην περίπτωση που επιστρέψει στην Μάλτα. Προσπάθησαν να την εμπλέξουν μέχρι και στην υπόθεση Σκριπάλ, του πρώην Ρώσου κατασκόπου που δηλητηριάστηκε στην Αγγλία. Ανήκουστα πράγματα, γι αυτό και δεν άντεξε”.
Τους τελευταίους μήνες η οικογένεια, που έχει δυο παιδιά, ζούσε στην Κρήτη
“Δούλεψε τρεις μήνες στην τράπεζα”
Σύμφωνα με τον σύζυγό της, η Εφίμοβα δεν ήταν πολύ καιρό στην τράπεζα προτού γίνουν όλα αυτά. “Η Μαρία δούλεψε μόνο τρεις μήνες σε αυτήν την τράπεζα και δεν την είχαν πληρώσει. Έτσι κάναμε καταγγελία στις αρχές της Μάλτας για το μισθό της, και μετά από 1,5 μήνα η τράπεζα την κατηγόρησε για υπεξαίρεση με αφορμή τα εισιτήρια ενός ταξιδιού! Τότε ήρθε κοντά μας η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια”
Όπως εξήγησε “η Δάφνη έδειξε κάποια έγγραφα. Σε εκείνες τις συναντήσεις τρεις φορές ήμουν κι εγώ παρών, Η ερευνήτρια ζήτησε από τη σύζυγό μου να επιβεβαιώσει αν τα έγγραφα ήταν αυθεντικά και εκίνη απάντησε καταφατικά. Αυτα τα κατέθεσε και στις αρχές και ούτε έφυγε παράνομα από τη Μάλτα. Έφυγε κανονικά από το αεροδρόμιο με το διαβατήριό της.
“Γραμματέας του Αλί Σαντρ”
Ο σύζυγός της επίσης σημειώνει πως εργαζόταν στο γραφείο του ιδιοκτήτη της Τράπεζας, του Ιρανού Αλί Σαντρ, ο οποίος καταδικάστηκε στις ΗΠΑ. “Την ενημέρωσα ενώ ήταν στον Κορυδαλλό ότι συνέλαβαν στον Αλί Σαντρ. Δεν το ήξερε και ηρέμησε αρκετά. Τώρα στις φυλακές νιώθει πολύ πιο ασφαλής αλλά και οι δυο μας γνωρίζουμε ότι η ζωή της κινδυνεύει στην Μάλτα”.
Σημειώνεται πως ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Μουσκάτ, την είχε κατηγορήσει προεκλογικά ως πράκτορα των Ρώσων, ενώ ντετέκτιβ είχαν ασκήσει ψυχολογική πίεση στον πατέρα της στην Μόσχα.
Τότε η Εφίμοβα είχε στείλει επιστολή στον Μουσκάτ, λέγοντάς του να μην ανακατεύει στην υπόθεση τους δικούς της.
“Θα ζητήσει άσυλο από τις Ελληνικές αρχές”
“Η Μαρία Εφίμοβα θα ζητήσει άσυλο από τις Ελληνικές Αρχές, και θα δηλώσει πρόθυμη να καταθέσει στην επικεφαλής της εισαγγελίας, γιατί τα στοιχεία που έχει για τη διαφθορά δεν αφορούν μόνο τη Μάλτα, αλλά και την Κύπρο. Η συγκεκριμένη τράπεζα έκανε ξέπλυμα χρήματος γενικώς, οπότε μπορεί να υπάρχουν στοιχεία και για την Ελλάδα” δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
“Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, ήθελαν να στείλουν και σε αυτήν μήνυμα”
Σύμφωνα με τον συνήγορο της Μαρίας Εφίμοβα, Αλέξανδρο Παπαστεριόπουλο, οι διαπλεκόμενοι ήθελαν να στείλουν “μήνυμα” στην Εφίμοβα, μετά την δολοφονία της Γκαλιζία.
“Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις όλη η ροή των ποσών (στα Panama Papers) γινόταν μέσω της Pilatus Bank όπου η Μαρία είχε νευραλγική θέση. Ήταν εκτελεστική γραμματέας του του προέδρου και βασικού μετόχου της τράπεζας, οπότε είχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία.
Από τη στιγμή που εξαφανίστηκε η Γκαλιζία από το προσκήνιο με τη βόμβα, έπρεπε να σταλεί και το μήνυμα στην Εφίμοβα. Άλλωστε τα αδικήματα δεν δικαιολογούν την έγερση διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Είναι πλημμελήματα”