Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Όμιλος ΟΤΕ: Πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Όμιλος ΟΤΕ: Πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί συνώνυμο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Από το 1949, μεταφέρει μέσα από τα δίκτυά του τις σκέψεις, τις ιδέες, τις χαρές και τις λύπες εκατομμυρίων ανθρώπων και διευκολύνει τη ζωή τους.

Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει €4,8 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας, που αντιστοιχεί στο 2,7%. Αποδίδει σχεδόν €1 δισ. στο Δημόσιο για φόρους και κοινωνική ασφάλιση. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι επενδύσεις του αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου, αφού ξεπέρασαν τα €2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια ενώ υλοποιεί νέο επενδυτικό πλάνο €1,5 δισ. έως το 2020, κυρίως σε οπτικές ίνες και δίκτυα κινητής νέας γενιάς. Υποστηρίζει 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.500 προσλήψεις από το 2013. Και όλα αυτά, επιχειρώντας υπεύθυνα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία

Η πορεία μετασχηματισμού του ΟΤΕ

Για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποίησε επιτυχώς ένα μεγάλο πρόγραμμα μετασχηματισμού σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία. Ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο ΟΤΕ είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες με αποτέλεσμα να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ενδεικτικά το 2010 παρουσίασε μείωση εσόδων 8% και έχασε το 11% των πελατών του στη σταθερή τηλεφωνία.

Το 2011, με το νέο τότε επικεφαλής Μιχάλη Τσαμάζ, το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ επαναπροσδιορίστηκε ώστε να γίνει η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη ΝΑ Ευρώπη, θέτοντας πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες. Έπρεπε να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο αποτελεσματικός και να αποκτήσει πελατοκεντρική φιλοσοφία ενισχύοντας παράλληλα την τεχνολογική του υπεροχή. Αυτές οι προτεραιότητες αποτέλεσαν και τη βάση ενός πολυεπίπεδου στρατηγικού προγράμματος μετασχηματισμού, που περιελάμβανε ένα συνεκτικό σύνολο συγκεκριμένων δράσεων.

Ο ΟΤΕ εκσυγχρόνισε τα συστήματά του, εισήγαγε εργαλεία αυτοματοποίησης και απλοποίησε εσωτερικές δομές και διαδικασίες. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη μείωση του εργασιακού κόστους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο (σχήματα εθελουσίας εξόδου), την ανανέωση του προσωπικού και της κουλτούρας, προσφέροντας εργασία σε ταλαντούχους νέους. Παράλληλα, επιτεύχθηκε μείωση των τιμών των προϊόντων με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Θέτοντας την άριστη εμπειρία του πελάτη ως κεντρική προτεραιότητα, τα καταστήματά εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση σε όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες. Σχεδιάστηκαν και λανσαρίστηκαν καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet (VDSL, 4G/4G+), ενώ ο ΟΤΕ δραστηριοποιήθηκε σε νέες αγορές (τηλεόραση, ICT κ.λπ.). Τέλος, προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση της οργάνωσης Σταθερής και Κινητής και καθιερώθηκε το ενιαίο brand COSMOTE για όλες τις υπηρεσίες του Ομίλου.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποίησε μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, διασφαλίζοντας την υγιή οικονομική του θέση. Μόνο την περασμένη εξαετία, ο Όμιλος μείωσε τον καθαρό δανεισμό του κατά πάνω από 80%. Για το 2017, ο Όμιλος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών περίπου €4 δισ., ενώ ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε €0,7 δισ. ή 0,6 φορές την ετήσια προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, τον τοποθετούν μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη.

Παράγοντας ψηφιακής ανάπτυξης: Δίκτυα Νέας Γενιάς & λύσεις ICT

Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο Όμιλος ΟΤΕ του επιτρέπει να επενδύει εντατικά σε Δίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης.

Χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα. Το COSMOTE Fiber με μήκος διαδρομής 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών.

Ο Όμιλος διαθέτει επίσης 16.000 χλμ οπτικών ινών που περνάνε από 15 χώρες μέσω της OTEGLOBE, ενώ έχει εγκαταστήσει και 12.000 χλμ οπτικών ινών στο πλαίσιο του Rural Broadband. Στο πλαίσιο του έργου, 323.000 κάτοικοι αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας, απέκτησαν πρόσβαση σε γρήγορο Internet έως 50Mbps.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αυξήσει την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 98%, προσφέροντας σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές υψηλές ταχύτητες mobile internet, παραμένοντας Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη, με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+ έχει φθάσει ήδη το 92%, ενώ ο Όμιλος ΟΤΕ προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, το 5G.

Πέρα από τη δημιουργία των υποδομών του μέλλοντος, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στη δυναμική μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις ICT. Έχοντας υλοποιήσει μία μια σειρά από μεγάλα και σύνθετα έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αποδείξει πως διαθέτει το μέγεθος και την τεχνογνωσία να συμβάλλει ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε οργανισμού. Αποτελεί συνεργάτη επιλογής για όσες επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες λύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας πληροφοριών, της ενέργειας, των Data Centers, του Cloud και του Internet of Things (IoT).

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: η νέα σχέση που δημιουργεί ο Όμιλος ΟΤΕ με τον πελάτη

Το μεγάλο «στοίχημα» για τις επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ: «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΟΤΕ δίνει το παράδειγμα, προχωρώντας ταχύτατα με το δικό του ψηφιακό μετασχηματισμό, κινούμενος σε δύο κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη και την εσωτερική του λειτουργία.

Με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία του πελάτη, ο Όμιλος δημιουργεί νέους προσωποποιημένους τρόπους επικοινωνίας, όπως η συνομιλία με την Εξυπηρέτηση μέσω social media, νέες διαδραστικές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών, όπως η υπηρεσία COSMOTE U fix it, ενώ προχωρά σε ψηφιοποίηση διαδικασιών με στόχο την απλοποίηση και τον αυτοματισμό τους, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή στο δίκτυο καταστημάτων.

Εσωτερικά ο Όμιλος ΟΤΕ λανσάρει ψηφιακά κανάλια για την επικοινωνία των εργαζομένων του, ψηφιοποιεί διαδικασίες, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και την κατανάλωση χαρτιού, ενώ καταργεί χειροκίνητες ενέργειες με τη χρήση αυτοματισμών. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην απόκτηση ψηφιακής κουλτούρας από τους ανθρώπους του, επενδύοντας στην εκπαίδευση και ανάπτυξή τους.

COSMOTE: Ένας κόσμος, καλύτερος για όλους

  • Η COSMOTE παρουσίασε πρόσφατα τη νέα της επικοινωνία, το νέο της κεντρικό μήνυμα, που αποτελεί και την υπόσχεσή της να συμβάλει σε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Για να κάνει την υπόσχεσή της πραγματικότητα, η COSMOTE έχει θέσει ως προτεραιότητα:
  • Να απελευθερώσει την εμπειρία του Internet, κυρίως μέσα από τις επενδύσεις της σε νέα δίκτυα και προηγμένες υποδομές, που το 2018 θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, πακέτων και εργαλείων.
  • Να κάνει την καθημερινότητα πιο απλή και πιο digital, αναπτύσσοντας νέα ψηφιακά προϊόντα, νέα κανάλια επικοινωνίας και «έξυπνες» λύσεις. Παράδειγμα το ανανεωμένο MyCosmote app.
  • Να στηρίξει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του Δημόσιου τομέα, παρέχοντας τα ψηφιακά εργαλεία και τα εφόδια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά.
  • Να στηρίζει την κοινωνία για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στα νέα ψηφιακά μέσα, όπως αυτές της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαίδευσης των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Να γίνει ο εργοδότης επιλογής της νέας ψηφιακής εποχής, δίνοντας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση για την ψηφιακή εποχή και καλλιεργώντας μια κουλτούρα ανάπτυξης και μια στάση ζωής ανοιχτή στη μάθηση.

Δήλωση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ

«Η τεχνολογία έχει τη δύναμη να αλλάζει τον κόσμο και τις ζωές των ανθρώπων με εκθετικούς ρυθμούς. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ο Όμιλος ΟΤΕ ανοίγει το δρόμο για την ψηφιακή ανάπτυξη. Δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος αλλάζουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων, δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Με τις προηγμένες λύσεις που διαθέτουμε, βάζουμε τις απεριόριστες δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής στην υπηρεσία των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πόλεων και του Δημοσίου. Με την τεχνολογία και την καινοτομία φτιάχνουμε ένα κόσμο, καλύτερο για όλους, χωρίς ανισότητες και εμπόδια.»

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις