Η απέλαση ενός μέλος του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αποστολής στο Βέλγιο «θα κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρεσβευτή εντός 48 ωρών» και «το πρόσωπο που θα αφορά (αυτή η απόφαση) θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να φύγει από τη χώρα» διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα δελτίο τύπου.
Πιέσεις για την απέλαση
Για πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να προχωρήσει και το Βέλγιο σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών κάνει λογο ο σημερινός βελγικός Τυπος, ενώ στις Βρυξέλλες συνέρχεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Ειδικοτερα, για ομοβροντία διπλωματικών κυρώσεων με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Μόσχα κάνει λόγο η εφημερίδα Le Soir, υπογραμμίζοντας ότι η διαταγή μέσα σε μία μέρα απέλασης από χώρες μέλη της ΕΕ εκατό και πλέον Ρώσων διπλωματών και υπαλλήλων της υπηρεσίας πληροφοριών αποτελεί ένα πρωτοφανούς κλίμακας μέτρο στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων. Η εφημερίδα επισημάνει πως ο αριθμός των ανθρώπων που αφορά – αν και θεαματικός – παραμένει συμβολικός και δε σηματοδοτεί τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων. Πλην όμως θα οδηγήσει κατά την εφημερίδα σε ρωσικά αντίποινα, στερώντας τους Δυτικούς από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους στη Ρωσία.
Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι με τη χημική επίθεση στο Σάλσμπερι ξεχείλισε πια το ευρωπαϊκό ποτήρι του θυμού απέναντι στη Ρωσία, η οποία συστηματικά δοκιμάζει τα όρια της ευρωπαϊκής ανοχής, σχολιάζοντας ότι το Βέλγιο, το οποίο υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται στο πιλοτήριο της ΕΕ, δύσκολα θα μείνει πίσω, θεατής των εξελίξεων και τονίζοντας ότι παραμένει ένα παράξενο και δυσάρεστο αίσθημα δυσαναλογίας σε σχέση με την απουσία οιουδήποτε ισχυρού μέτρου απέναντι στις ενέργειες των Ρώσων ηγετών – πολιτικών και στρατιωτικών – στη Συρία. Για τη μισή Ευρώπη που απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες μιλούν τέλος με τη σειρά τους τόσο η L’ Echo όσο και η La Libre Belgique, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο τι απόφαση θα λάβει το Βέλγιο.