Παρασκευή, 19 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Μαίνεται ο “πόλεμος” Χαραντινάι – Ερντογάν για τους έξι “γκιουλενιστές”

Χαραντινάι Ερντογάν

Βαριές κουβέντες εξακολουθούν να ανταλλάσσουν ο πρωθυπουργός του Κοσόμου Ραμούς Χαραντιάι και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή η απαγωγή, ουσιαστικά, έξι Τούρκων που θεωρούνται οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν και ζούσαν στο Κόσοβο μέχρι που τους συνέλαβαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η επιχείρηση (με τις… πλάτες του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι) των Τούρκων μυστικών πρακτόρων στο έδαφος του Κοσόβου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Χαραντινάι που πήρε… κεφάλια. Αλλά αυτό δεν άρεσε στον Ερντογάν. Που στοχοποίησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Και τώρα, πήρε την ηχηρή απάντηση…

Στις απειλές και τις ύβρεις που εξαπέλυσε κατά του Κοσοβάρου πρωθυπουργού πριν από μερικές μέρες ο Ερντογάν, απάντησε ο ίδιος ο Ραμούς Χαραντινάι. Και το έκανε με δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου. Στον Τούρκο πρόεδρο δεν άρεσε η απόφαση να καθαιρεθούν ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου και ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας μετά τη σύλληψη έξι Τούρκων, οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Χαραντινάι: Ερντογάν, μην παρεμβαίνεις στα εσωτερικά μας!

Με τη δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου, ο Χαραντινάι ζήτησε από τον Ερντογάν το αυτονόητο: να μην παρεμβαίνει στα της χώρας του. «Δεν θα επιτρέψω παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου. Εγώ δεν έχω παρέμβει στα εσωτερικά τις Τουρκίας, ποτέ, ούτε θα το πράξω στο μέλλον. Τη δουλειά εντός του οίκου μας θα την κάνουμε μόνοι μας και δεν επιτρέπουμε να την αναλαμβάνουν κάποιοι άλλοι στο όνομα του Κοσόβου. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους» διεμήνυσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός.

Εισαγγελέας για τους έξι Τούρκους – Στο στόχαστρο και ο Θάτσι

Στην υπόθεση με τη σύλληψη των Τούρκων που ο Ερντογάν θεωρεί γκιουλενιστές φαίνεται να εμπλέκεται και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι. Ο Χαραντινάι εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει την υπόθεση μέχρι τέλους. Τη Δευτέρα ανέθεσε την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Αλεξάνταρ Λιουμέζι. Και στο επίκεντρο των ερευνών, όπως είπε ο ίδιος ο εισαγγελέας, μπαίνει και ο ίδιος ο Θάτσι! «Η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και η δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη για όποιον εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι», τόνισε ο Λιουμέζι.

Τις τελευταίες δύο ημέρες από τα ΜΜΕ του Κοσόβου αλλά και από κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται υπόνοιες ότι, πίσω από την έκδοση των έξι Τούρκων γκιουλενιστών βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι. Οι υπόνοιες αυτές ενισχύθηκαν μετά την παρέμβαση Ερντογάν ο οποίος σε ομιλία του, την Κυριακή (01.04.2018) επανήλθε στο θέμα ευχαριστώντας τον πρόεδρο του Κοσόβου για την συνεργασία.

«Ο πρωθυπουργός (σ.σ. Ράμους Χαραντινάι) είναι τιποτένιος γιατί έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας. Αλλά, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Κοσόβου που αποδείχθηκε καλός συνεργάτης. Στο Κόσοβο θα κάνουμε και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις με την βοήθεια του προέδρου του Κοσόβου» δήλωσε ο Ερντογάν. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν τριγμούς και εντός της κυβέρνησης όπου τα κόμματα, του Χαραντινάι και του Θάτσι συνεργάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις