Κοινό μυστικό αποτελεί πλέον ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για εκλογές, μεταξύ των οποίων και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν το τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019. Αιτία; Οι συντάξεις και οι αντικειμενικές αξίες…
Στο πλαίσιο αυτό βασική προϋπόθεση είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, που θα φέρει την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά και η μετάθεση των “αγκαθιών” που υπάρχουν μπροστά της και τα οποία δεν είναι άλλα από την μείωση των συντάξεων, τις αντικειμενικές αξίες, αλλά και το αφορολόγητο. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η μετάθεση των δύο πρώτων δεσμεύσεων για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, αλλά και να μην τεθεί ζήτημα για το 3ο θέμα από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έχει τεθεί ανεπίσημα στους θεσμούς και η πρώτη αντίδραση ήταν μάλλον αρνητική. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τα νούμερα βγαίνουν – δες πλεονάσματα – χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις και για τον λόγο αυτό ζητάει παράταση.
Ωστόσο οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, ενώ στο μέτωπο των εσόδων η κόπωση είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην διαφορετική στάση και οι διαφορετικές επιδιώξεις που έχουν την περίοδο αυτή Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αναφορικά με τι θέμα Ελλάδα. Η Αθήνα πιστεύει πως μέσα από αυτή την σύγκρουση μπορεί να βγει ωφελημένη και για αυτό κρατάει στάση αναμονής, ελπίζοντας η σιωπή της να αποδειχθεί … χρυσός.
Τι ζητάει η Αθήνα συντάξεις, αφορολόγητο, αντικειμενικές
Η βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί πάση δυνάμει – έστω και αν για κάποιους φαντάζει απίθανο – η προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου. Γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάνε σε εκλογές με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά 18% στους περισσότερους συνταξιούχους.
Επίσης θέλουν να πείσουν τους δανειστές – ίσως η πλέον εύκολη και δημοσιονομικά ουδέτερη – να μην αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Γνωρίζουν ότι σε κάποιους αν εφαρμοστούν νέες αντικειμενικές, θα σημαίνει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και δεν το θέλουν.
Ο τελευταίος στόχος είναι να πειστεί το ΔΝΤ να μην φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολόγητου. Οι επόμενοι μήνες και η ποιοτική πορεία των εσόδων θα κρίνει το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.
Σημαντικές καθυστερήσεις
Αρνητικό αντίκτυπο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Μόλις 12 επί συνόλου 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης είναι έτοιμα, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές.
Η κατάσταση στην 4η αξιολόγηση συζητήθηκε στις δυο τηλεδιασκέψεις που – σύμφωνα με πληροφορίες – πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αποτίμηση της κατάστασης είναι πιο επίσημη και βέβαια ιδιαίτερα καθοριστική. Αναμένεται την προσεχή Πέμπτη 12 Απριλίου στην σύνοδο του EWG η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια, αλλά και τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον που θα προηγηθούν.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει πρόοδο, ώστε να υπάρχει καλό κλίμα τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Σόφια.