Κοσμοπολίτισσα του Βορρά… Στα ανατολικά της Σουηδίας και στην είσοδο της μαγικής λίμνης Μελάρεν βρίσκεται μια βασίλισσα, μια πόλη – κόσμημα, η Στοκχόλμη. «Στοκχόλμη» σημαίνει στα σουηδικά «Η Πόλη Ανάμεσα στις Γέφυρες» και φυσικά οι γέφυρες προσθέτουν κι άλλο στην γοητεία της. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η Στοκχόλμη, 14 διαφορετικά νησιά που δημιουργούνται ανάμεσα στην λίμνη Μάλαρεν και την Βαλτική Θάλασσα. Άπειρες γέφυρες ενώνουν αυτά τα νησιά, δημιουργώντας μια από τις Βενετίες του βορά. Η Στοκχόλμη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και ακόμα κρατάει τον χαρακτήρα μιας παμπάλαιας πρωτεύουσας. Οι Σουηδοί είναι πολύ προσεκτικοί στο να διατηρήσουν το χρώμα της πόλης και καλά κάνουν. Το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης, η Gamla Stan, είναι ένα μεσαιωνικό στολίδι. Τα περισσότερα μουσεία είναι συγκεντρωμένα εδώ, όπως και τα ανάκτορα, ο καθεδρικός ναός, αλλά και πολλά αριστοκρατικά καφέ και εστιατόρια. Η Στοκχόλμη σαφώς έχει βασιλικό χρώμα, η Σουηδία είναι βασίλειο, αλλά με βασιλιάδες προσιτούς, που μπορεί να τους συναντήσετε δίπλα σας να κάνουν ποδήλατο!
Η Στοκχόλμη, πέρα από το πανέμορφο ιστορικό της κέντρο έχει και άλλες γειτονιές – κάθε νησί και μια επικράτεια, στις οποίες ο ταξιδιώτης θα δει διαφορετικές οπτικές αυτής της πανέμορφης πόλης. Αν το ιστορικό κέντρο είναι ιδανικό για φαγητό και για περιπάτους στο Grοna lund, το τεράστιο αυτό πάρκο, αν είναι εντυπωσιακή η βόλτα στον ζωολογικό κήπο Skansen, όσοι αγαπούν την εικαστική πρωτοπορία πρέπει να επισκεφθούν το Skeppsholmen, τον ναό του σύγχρονου ντιζάιν. Στο νησί Sοdermalm από την άλλη, θα βρεθείτε σε μια ανερχόμενη Στοκχόλμη, ανήσυχη, με πολύ ποπ διάθεση, με νεανική ορμή. Εδώ θα βρείτε και μερικά από τα πιο όμορφα μαγαζιά μόδας, τόσο από επώνυμους ευρωπαϊκούς οίκους όσο και από σουηδούς σχεδιαστές, και αυτοί οι τελευταίοι έχουν πολλά να πουν στο θέμα της κομψότητας!
Τα κεντρικά μέρη της πόλης περιλαμβάνουν δεκατέσσερα νησιά και τις όχθες του αρχιπελάγους όπου η Λίμνη Μέλαρεν συναντά την Βαλτική Θάλασσα. Ενώνονται μεταξύ τους με 53 γέφυρες. Το κέντρο της πόλης είναι κατ’ ουσίαν τοποθετημένο πάνω στο νερό, επί του κόλπου Ρινταρφιέρντεν.
Πέρα από το γεγονός πως είναι μια μεγάλη πόλη με δραστήρια πολιτιστική ζωή, η Στοκχόλμη ως πρωτεύουσα στεγάζει επίσης πολλούς από τους εθνικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, όπερας και μουσείων. Υπάρχουν δύο αξιοθέατα χαρακτηριζόμενα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: το Παλάτι Ντροττνινγκχόλμ και ένα μεγάλο κοιμητήριο, το Σκογκσκυρκογκέρντεν, που περιλαμβάνουν μερικά γνωστά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής του Γκούνναρ Άσπλουντ. Το έτος 1998 η Στοκχόλμη ορίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η ιστορία της Στοκχόλμης
Η πρωιμότερη αναφορά της Στοκχόλμης σε γραπτό κείμενο χρονολογείται από το 1252, όταν αποτελούσε σημαντικό σημείο για το εμπόριο σιδήρου από τα ορυχεία του Μπέργκσλαγκεν. Η πόλη λέγεται πως ιδρύθηκε από τον Μπίργκερ Γιαρλ με σκοπό την προστασία της Σουηδίας από εκ θαλάσσης εισβολές ξένων ναυτικών και την αποφυγή λεηλασιών πόλεων όπως η Σιγκτούνα στην λίμνη Μέλαρεν. Το πρώτο κτήριο στη Στοκχόλμη ήταν ένα οχυρό που αποσκοπούσε στον έλεγχο της κίνησης μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας και της Μέλαρεν. Κάτω από την ηγεσία του Μάγκνους Λαντούλος (Magnus Ladulås) η Στοκχόλμη αναπτύχθηκε σε σημαντική εμπορική πόλη τις επόμενες δεκαετίες. Το 1270 η Στοκχόλμη εμφανίζεται σε ιστορικά έγγραφα ως πόλη και το 1289 περιγράφηκε ως η πολυπληθέστερη πόλη στην Σουηδική περιοχή. Η πρώτη αξιόπιστη εκτίμηση για το μέγεθος της πόλης προέρχεται από τα μέσα του 15ου αιώνα και αποδίδει στη Στοκχόλμη περίπου χίλια νοικοκυριά και πέντε με έξι χιλιάδες κατοίκους.
Στα τέλη του 20ού αιώνα η Στοκχόλμη έγινε μία μοντέρνα, τεχνολογικά προοδευμένη πόλη με διαφόρων εθνικοτήτων κατοίκους. Κατά τη διάρκεια του αιώνα πολλές βιομηχανίες μετέτρεψαν τις εργασιακές τους δραστηριότητες σε πεδία περισσότερο αναπτυγμένης τεχνολογίας και βιομηχανίες παροχής υπηρεσιών βασισμένες στην σύγχρονη κοινωνία της γνώσης.