Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Η IAAF βάζει όρια στην τεστοστερόνη των αθλητριών!

Η IAAF βάζει όρια στην τεστοστερόνη των αθλητριών!
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι νέοι κανόνες, που θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Νοεμβρίου 2018, έχουν εκδοθεί μετά τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την IAAF αποδεικνύοντας ότι οι διαφυλικές αθλήτριες που παράγουν υπερβολική τεστοστερόνη, ευνοούνται σε διάφορα αγωνίσματα.

Οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, μεταξύ των οποίων και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Κάστερ Σεμένια, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, για να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις αποστάσεις από τα 400μ μέχρι το μίλι (1.609μ). Στα αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονται τα 400μ, 400μ εμπόδια, 800μ, 1500μ, αγώνισμα του 1 μιλίου και οι ίδιες αποστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στα Σύνθετα.

Αυτοί οι νέοι κανόνες, που θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Νοεμβρίου 2018, έχουν εκδοθεί μετά τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την IAAF αποδεικνύοντας ότι οι διαφυλικές αθλήτριες που παράγουν υπερβολική τεστοστερόνη, ευνοούνται σε διάφορα αγωνίσματα.

Τα επιστημονικά αυτά στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά την απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) το 2015, με την οποία ανέστειλε τους κανονισμούς της IAAF που υποχρέωναν τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό να υποβληθούν σε θεραπεία για να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αθλήτριας με υπερανδρογονισμό είναι αυτή της Νοτιοαφρικανής Σεμένια, με δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 800μ (2008, 2016), αλλά και τρεις φορές παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ίδια απόσταση.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το πλεονέκτημα που δίνεται στους αθλητές με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», κυριαρχεί ιδιαίτερα στις αποστάσεις μεταξύ των 400μ και του μιλίου, δηλαδή στις αποστάσεις που είναι ενδιάμεσες στα όρια ταχύτητας και αντοχής.

«Ως Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, έχουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αθλητές. Όπως πολλά άλλα αθλήματα επιλέγουμε να έχουμε δύο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με τα κριτήρια ανταγωνισμού για τις δύο αυτές κατηγορίες. Τα στοιχεία και τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η τεστοστερόνη, είτε φυσικά παράγεται είτε τεχνητά, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα απόδοσης σε γυναίκες αθλήτριες. Οι αναθεωρημένοι κανόνες δεν αφορούν την απάτη. Καμία αθλήτρια με υπερανδρογονισμό, δεν θεωρούμε ότι έχει εξαπατήσει. Πρόκειται για την εξασφάλιση του δίκαιου και ουσιαστικού ανταγωνισμού στον αθλητισμό, όπου η επιτυχία καθορίζεται από το ταλέντο, την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά και όχι από άλλους παράγοντες που συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις