Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ιστορικές στιγμές! Ειρήνη χωρίς πυρηνικά για Νότια και Βόρεια Κορέα

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Νότια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

– Εποχή ειρήνης και τυπικά στην κορεατική χερσόνησο
– Η ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε-ιν έφερε την απόφαση να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης
– Ο Πόλεμος της Κορέας δεν έχει τελειώσει… τυπικά
– Νότια και Βόρεια Κορέα συμφώνησαν σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου!
– Το φθινόπωρο στην Πιονγκγιάνγκ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Η 27η Απριλίου θα γραφτεί στην Ιστορία ως η μέρα που η Νότια και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να τερματίσουν και τυπικά τον πόλεμο της Κορέας. Μέχρι σήμερα, οι δυο χώρες δεν είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης αλλά μόνο κατάπαυσης του πυρός. Μετά τη συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν τζε-ιν ανακοινώθηκε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η ιστορική συμφωνία. Όχι μόνο θα υπογραφεί το τέλος του πολέμου αλλά και η συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου!

Οι δυο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις μπροστά από το Σπίτι της Ειρήνης αποκάλυψαν τα όσα συμφώνησαν. Ειρήνη, χωρίς πυρηνικά. Η συμφωνία ειρήνης, η συμφωνία που θα βάλει και τυπικά τέλος στον πόλεμο της Κορέας (σ.σ. το μόνο που έχει υπογραφεί πριν από 65 χρόνια ήταν η κατάπαυση του πυρός). Δεν θα υπογραφεί σήμερα, αλλά θα προηγηθούν συνομιλίες, ανακοινώθηκε.

Πλήρης αποπυρηνικοποίηση

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δυο ηγέτες, δεσμεύτηκαν και για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. “Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο”, επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης σήμερα ότι “δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο”, καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση “διαρκούς” και “στέρεης” ειρήνης στην χερσόνησο. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα (σ.σ. αμφότερες έχουν υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας). Στόχος “να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης”.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται για τη μείωση των εξοπλισμών, την παύση των “εχθρικών ενεργειών”, τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε “ζώνη ειρήνης” και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε-ιν συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν, τον Μάιο, οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών για να εκλείψουν οι στρατιωτικές εντάσεις. Από την 1η Μαΐου, επίσης, θα σταματήσουν τα μηνύματα προπαγάνδας που ακούγονταν από μεγάφωνα στη Βόρεια Κορέα. Συμφώνησαν επίσης να λυθεί το ζήτημα των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί τον Αύγουστο μια νέα συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου πριν από 65 χρόνια. “Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών που έχουν χωριστεί (…) στις 15 Αυγούστου φέτος”, σημειώνουν.

“Όχι στα λάθη του παρελθόντος”

“Ελπίζουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος” είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. “Ελπίζω πως αυτή είναι μια ευκαιρία για τους δυο λαούς να κινούνται ελεύθερα από τη Βόρεια στη Νότια Κορέα. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για την ιστορία μας”, τόνισε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Πρόσθεσε πως οι δύο Κορέες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι “δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες”.

Το Πανμουντζόν, το χωριό, στο οποίο υπεγράφη η εκεχειρία στον Πόλεμο της Κορέας το 1953, βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο. “Συμβολίζει μια θλιβερή διαίρεση”, αλλά αν γίνει “σύμβολο ειρήνης, ο Βορράς και ο Νότος που έχουν το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα, θα γίνουν και πάλι ένα και όλες οι γενιές θα επωφεληθούν από την ευημερία”.

Το… τελετουργικό δεν έχει ολοκληρωθεί. Αργότερα, οι δυο ηγέτες παρακάθησαν σε δείπνο. Παρούσες  είναι η σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Ρι Σολ Γιου, αλλά και η σύζυγος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Κιμ Γιουνγκ-Σοκ.

Πριν από την ιστορική ανακοίνωση

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τη σύναψη ειρηνευτική συμφωνίας και τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Κυανός Οίκος (σ.σ. η προεδρία της Νότιας Κορέας).

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δυο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Περιγράφεται ως «σοβαρή και ειλικρινής» συνομιλία.

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιογνκ Ουν Νότια Κορέα Μουν τζε-ιν

Το πεύκο της… ειρήνης

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Το ιστορικό βήμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Νότια Κορέα, αλλά από το πρωί της Παρασκευής (27.04.2018) έγινε ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που πέρασε στην… απέναντι πλευρά. Το σκηνικό στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο είχε στηθεί όπως του… άρμοζε. Με κόκκινα χαλιά, αγήματα με παραδοσιακές στολές, χαμόγελα, θερμές χειραψίες και φυσικά φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Το νεύμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε-ιν συναντήθηκαν στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά τον Πόλεμο της Κορέας. Από τη μια πλευρά των συνόρων ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Ο Μουν πλησίασε στην τσιμεντένια οριογραμμή. Το ίδιο και ο Μουν. Ένα νεύμα του βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν αρκετό για να… ανάψουν τα φλας. Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης πέρασε τα σύνορα, μπήκε σε έδαφος της Βόρειας Κορέας και βγήκε η πρώτη, ιστορική, αναμνηστική φωτογραφία.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η δεύτερη ήταν ακόμη πιο ιστορική. Μετά τη θερμότατη χειραψία και τα χαμόγελα, χέρι – χέρι οι δυο άνδρες πέρασαν στην άλλη πλευρά: στη Νότια Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που πατά σε νοτιοκορεάτικο έδαφος εδώ και 65 χρόνια. Από το τέλος του πολέμου…

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δυο άνδρες περπάτησαν δίπλα δίπλα έως το Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ. Το κόκκινο χαλί ήταν εκεί και τους περίμενε. Όπως και τα αγήματα.

Δεν έλειψαν, φυσικά, οι φωτογραφίες με δυο παιδάκια, που έδωσαν λουλούδια στους δυο ηγέτες και βγήκαν μαζί τους φωτογραφίες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψε και στο βιβλίο των επισκεπτών στο Σπίτι της Ειρήνης. «Μια νέα ιστορία ξεκινά. Μια εποχή ειρήνης» έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Έτοιμος να φτάσει ως τη… Σεούλ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή» αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν είπε στον ομόλογό του ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα αν πάει στον Κυανό Οίκο». Και ο Κιμ απάντησε: «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.

«Τρελαμένοι»… βορειοκορεάτες

Λίγα λεπτά πριν ο Κιμ μπει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης. Έφτασαν δε στο σημείο να… ψεκάσουν κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Δεν ήταν η μοναδική… εντυπωσιακή εικόνα σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που πήρε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι εικόνες με τουλάχιστον 12 άνδρες της ασφάλειάς του να τρέχουν γύρω από τη λιμουζίνα που τον μετέφερε δεν άργησαν να γίνουν… viral!

Κιμ Γιονγκ Ουν

Νότια και Βόρεια Κορέα στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι

Τον Κιμ συνοδεύει η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα. Η διακορεατική σύνοδος είναι το… ορεκτικό της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο αντιπροσωπείες διέκοψαν, λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, την πρώτη φάση των συνομιλιών τους για να γευματίσουν. Το έκαναν χωριστά, με τους βορειοκορεάτες να επιστρέφουν για λίγο στο δικό τους έδαφος.

Τι προηγήθηκε της ιστορικής συνάντησης

Αφού ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ επέβλεψε την κεραυνοβόλα επιτάχυνση των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το 2017, η Πιονγκγιάνγκ έκανε τη δοκιμή του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που είχε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, ενώ δοκίμασε επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Η ένταση είχε ανέβει σε ύψη χωρίς προηγούμενο, καθώς Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνική Αποκάλυψη διανθισμένες με βαριές προσωπικές προσβολές.

Ο Μουν άδραξε την ευκαιρία που πρόσφερε το ολυμπιακό κλαδί ελιάς για να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ, τονίζοντας ότι η διακορεατική σύνοδος θα προσφέρει μια βάση για τη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις