Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Κοντονής σε διαφορετική γραμμή (ξανά) από τον Τόσκα για την αυτοάμυνα των πολιτών!

Κοντονής
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

“Υπερπλήρες το νομικό μας οπλοστάσιο για το δικαίωμα της άσκησης αυτοάμυνας έτσι όπως περιγράφονται στις σχετικές διατάξεις του Ποινικού μας Κώδικα και δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στην επικείμενη αναθεώρησή του”. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στην Βουλή.

Ο Σταύρος Κοντονής έδωσε αυτή την απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινό σχετικά με το περιστατικό της δίωξης που ασκήθηκε στον υπέργηρο ναύαρχο ε.α. του ΛΣ που πυροβόλησε ληστές που μπήκαν στο διαμέρισμά του για να τον ληστέψουν και τους τραυμάτισε.

Σταύρος Κοντονής… όχι όπως Τόσκας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε διαφορετικό νομικό και πολιτικό τόνο από τις θέσεις που είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε σχέση με το περιστατικό, έκανε ένα βήμα ακόμα «ψέγοντας» το γεγονός ότι ο υπέργηρος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με χειροπέδες καθώς όπως είπε δεν υπήρχε ο κίνδυνος διαφυγής του και λέγοντας πως και εμένα μου έκανε άσχημη εντύπωση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέλυσε τις διατάξεις 22 και 23 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το πρώτο τον ορισμό των ορίων της άμυνας και το δεύτερο της επιτρεπτής υπέρβασης των ορίων της.

Εδώ να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Δικαιοσύνης διαφωνεί δημοσίως με τον Νίκο Τόσκα…

“Δεν έπρεπε να διωθχεί ο ναύαρχος”

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το άρθρο 22 του ΠΚ προβλέπει σε απόλυτη σαφήνεια πως «δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας. Άμυνα είναι η αναγκαία αντίδραση ενός ατόμου προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μια άδικη επίθεση που στρέφεται εναντίον του και το μέτρο της αντίδρασης κρίνεται από το βαθμό της επικινδυνότητας της επίθεσης , από tο είδος της βλάβης, από τον τρόπο και την ένταση…».

Και πρόσθεσε πως στο άρθρο 23 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα επίσης προβλέπεται ότι «μένει ατιμώρητος και δεν καταλογίζεται υπέρβαση άμυνας, εάν ενέργησε με αυτό τον τρόπο που ενέργησε εξ αιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση που κάποιος έχει υπέστη».

Από τα παραπάνω προβλεπόμενα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αυτονότητο ότι ο υπέργηρος ναύαρχος ε.α δεν έπρεπε να διωχθεί για το γεγονός ότι πυροβόλησε, όμως υπήρχε η οπλοφορία και η οπλοχρησία που αποτελούν πράξεις για τις οποίες έπρεπε να ελεγχθεί.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταυρός Κοντονής ανέφερε πως όταν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι άμυνας και υπέρβασης, οι υποθέσεις παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη αλλά με βάση αυτό το σκεπτικό τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις είναι αθωωτικές.

Στις παρατηρήσεις του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού ότι οδηγήθηκε παρόλο που ήταν 80 ετών και είχε και κινητικά προβλήματα στον εισαγγελέα με χειροπέδες ο υπουργός δικαιοσύνης συμφώνησε λέγοντας πως και οι εισαγγελείς δεν θα πρέπει ορισμένες φορές να είναι ευθυνόφοβοι και να ασκούν διώξεις που οδηγούν σε απαλλαγή βάση του ΠΚ ή να μεταφέρονται άνθρωποι που προφανώς δεν είναι ύποπτοι διαφυγής ή δεν μπορούν να διαφύγουν με χειροπέδες στα δικαστήρια.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις