Τα επόμενα στάδια είναι:
- 23η Μαΐου, το σχέδιο απόσχισης
Σαν επόμενο βήμα, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση προς τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης, ορίζεται η 23η Μαΐου. Τότε είναι που θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα σχέδια των όρων απόσχισης και οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις, όπως επίσης η αναφορά του ελεγκτή, η έκθεση του Δ.Σ., και φυσικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος (express of interest) για το διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκριθεί και η σύγκλιση για τις 26 Ιουνίου της Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης, προκειμένου να εγκρίνει όλα τα παραπάνω.
Επίσης την ίδια ημέρα θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ενώ προγραμματίζεται να γίνει και η υποβολή στο ΓΕΜΗ. Δύο ημέρες μετά, στις 25 Μαίου, θα δημοσιευτούν οι όροι απόσχισης και πρόσκλησης συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.
- 31 Μαΐου, προκήρυξη του expression of interest
Έπειτα απ’ όλα τα παραπάνω, το μεγάλο βήμα θα γίνει στις 31 Μαΐου. Τότε, είναι που ξεκινά ο διαγωνισμός, καθώς θα δημοσιευτεί η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ.
- 25 Μαΐου-26 Ιουνίου, περιθώριο για αντιρρήσεις
Σημειωτέον ότι το διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μεταξύ 25 Μαίου και 26 Ιουνίου, θα δοθεί ως περιθώριο στους πιστωτές της ΔΕΗ, ανάμεσα στους οποίους και οι τράπεζες, προκειμένου να εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο και την διαδικασία. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να παρασχεθούν και εγγυήσεις. Ειδικά οι τράπεζες, θεωρείται πολύ πιθανό να θέσουν τους δικούς τους όρους, αφού πουλώντας μονάδες απομειώνεται η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, άρα τίθεται σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων προς αυτήν χρηματοδοτήσεων. Τυχαίο δεν είναι ότι απ’ ότι λέγεται, η επιχείρηση διαπραγματεύεται με τις τράπεζες τη διάθεση των όποιων εσόδων που θα έχει από τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, προκειμένου να της αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,3 δισ ευρώ, που λήγει το 2019.
- 26 Ιουνίου, η Γενική Συνέλευση
Η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ θα συνέλθει στις 26 Ιουνίου. Αντικείμενό της θα είναι αφενός να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης απόσχισης, και αφετέρου τα καταστατικά και τα Δ.Σ. των δύο νέων προς πώληση εταιρειών, όπως και τον ορισμό εκπροσώπων. Ελάχιστες ημέρες μετά, θα υπογραφεί και η συμβολαιογραφική πράξη της απόσχισης καθώς και των νέων καταστατικών, εν συνεχεία θα υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα στο ΥΠΕΝ, ενώ γύρω στις 30 Ιουνίου αναμένεται να έχει δοθεί και η έγκριση από το ΓΕΜΗ, όπως επίσης να έχουν ιδρυθεί οι νέες εταιρείες. Στην εισήγηση πάντως προς τα μέλη του Δ.Σ., δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, προφανώς ωστόσο αυτή τοποθετείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάπου προς το τέλος του 2018.
Εντολοδόχος παρακολούθησης η KPMG
Σημειωτέον ότι πέραν των συμβούλων του διαγωνισμού, του νομικού γραφείου και του ορκωτού λογιστή, οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί, υπάρχει και το θέμα της πρόσληψης συμβούλου παρακολούθησης.
Πρόκειται για το λεγόμενο εντολοδόχο παρακολούθησης (monitoring trustee) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο θα ορίσουν το Δημόσιο με τη ΔΕΗ, και θα τον εγκρίνει η Κομισιόν. Στη συγκεκριμένη λοιπόν πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν συνολικά 19 εταιρείες, ενώ ως μειοδότης προκρίθηκε η KPMG.
Του Θανάση Παπαδή